ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Новият Green NCAP ще оценява екологичноста на автомобилите

like0 unlike0
Auto-Press 19 Mar 2019 Новини
40
0
Новият Green NCAP ще оценява екологичноста на автомобилите

В Euro NCAP се появи подразделение, което ще се занимава с изхвърляните от автомобилите вредности - Green NCAP. така. Euro NCAP, която прави краш-тестовете на новите коли, сега ще оценява и разликите между официалните данни на автопроизводителите и реалните изхвърляния. Новата програма по оценка на екологичноста на автомобилите носи името Green NCAP и е задействана съвместно с правителствата на европейските страни, автомобилните им клубове и други организации.

С помоща на рейтинга Green NCAP ще се показват автомобилите с най-малки замърсявания на околната среда, като при това остават икономични и с това ще се мотивират автопроизводителите да разработват и предлага по-екологични машини. Преди известно време изплува ппоблема, че новите автомобили изпълняват нормативите за чистота на стендовете, докато на пътя нещата се оказват различни и потребителите не получават в крайна сметка официално заявената от производителя икономичност на автомобила си.

По новата програма ще се работи в две направления – изхвърляния на вредности и енергоефективност/разход на гориво. В лабораториите се имитират режими на работа, като студено пускане на мотора, при загрят мотор, еко и спортрежими и движение по магистрала. Правят се и замервания по време на реални пътни тестове, след което по всеки параметър се дава една от пет оценки - зелена — good (добре), жълта — adequate (приемливо), оранжева — marginal (пределно), кdbsld — weak (слабо) и червено — poor (лошо), след което се трансформират във вече познатите звезди на Euro NCAP.

В първата проба на изпитанията Green NCAP са били оценени дванадесет автомобила.

Hyundai Ioniq и BMW i3 (електромобили) са получили максималните 5 звезди. VW up! GTI е получил похвалните четири звезди; BMW X1 2.0d и Mercedes-Benz A200 имат по три звезди; Ford Fiesta 1.0 EcoBoost е оценен на две звезди; с по една звеза остават Audi A7 50 TDI, Volvo XC40 T5 и Subaru Outback 2.5.

Три автомобила - VW Golf 1.6TDI, Fiat Panda 1.0 и Ford Fiesta 1.0 EcoBoost са получили нулев рейтинг, независимо че са одобрени за съответствие със стандарта за чистота Евро 6b, който все още е в сила за модели, представени до септември 2017-а година. Но от този септември всички модели ще трябва да отговарят на по-жестоките стандарти Euro 6d-temp, и обновените им версии ще трябва да иотговарят на поишените им изисквания.

В момента, определено най-”зелени” са са електромобилите и нито един с ДВГ не достига петзвездното им ниво. Защото засега Green NCAP отчита само изхвърлянията на автомобила по време на движение, без да се добавя какво става през целия жизнен цикъл на колата, включително и изхвърлянията получени при процеса на добиване на използваната от колата електроенергия.

Сега не се взима предвид и енерегията нужна за разфасоването и преработката на частите му в края на “живота” на автомобила, независимо от задвижването му. Пресмятането на тези фактори може да съкрати разликата между класическите автомобили и електрическите, и за целта от Euro NCAP обещават техният Green NCAP да стане още по-безпристрастен.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: