ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Нови компании подготвят безопасността на колата на бъдещето

like0 unlike0
Auto-Press 27 Mar 2020 Новини
101
0
Нови компании подготвят безопасността на колата на бъдещето

Израелският метрополис Тел Авив е една от крепостите на технологиите в Близкия изток с регистрираните 6600 стартиращи фирми /start Up/. Като част от изследователския проект "Xplora" испанското дъщерно дружество на VW - Seat разработва следващо поколение асистенти за сигурност с някои от тези млади компании.

"Внимание, невнимание! Шофьорът заспива!" В бъдеще превозните средства биха могли да предупредят шофьорите си, ако регистрират, че очите им са затворени или че дълго време не са насочени към пътя. Това е една от посоките в които Seat работи със стартиращата компания Eyesight Technologies по внедряването на високо развити системи за помощ на водача. Отварянето на очите, ъгълът на гледаемост, позицията на главата – всичко тово в сложен алгоритъм открива състоянието на водача и го предупреждава, ако е разсеян или уморен. Освен всичко друго, тази нова технология трябва да може да определи дали водачът използва мобилен телефон.

„Нашият софтуер е ключ към по-голяма сигурност“, - казва Тал Кржипов, ръководител на продуктите в Eyesight Technologies. - “Асистиращата система разпознава водача и запазва предпочитаните от него настройки - от вътрешната температура до позиционирането на външните огледала. Ако нашият софтуер е свързан с други интелигентни системи в колата, ще има още много предимства. Например системата за помощ може да открие, че пешеходец се приближава и софтуерът ще анализира дали водачът го е видял и ще го предупреди, ако не е”.

И други проблеми се изследват – като например ярката слънчева светлина, която може да заслепи при шофиране и да доведе до опасни ситуации. Seat проучва решение за това със своя партньор за сътрудничество Gauzy. Компанията за нанотехнологии е разработила ново активно остъкляване, което може да се използва в предното стъкло, страничните прозорци, люка на покрива, като ги прави непрозрачни или прозрачни.

„Разработихме различни филми, които покриваме със специални емулсии въз основа на внимателно подбрани рецепти“, - обяснява Адриан Лофер, съосновател и CTO от Gauzy. - “Те реагират на електрически импулс и пропускат повече или по-малко светлина в автомобила.”

Seat не избра Тел Авив случайно. Айтор Айцкорета ръководител на екип за търсене на таланти за Seat в Израел, казва - „С тази висока плътност на стартъпите Тел Авив е един от най-добрите иновационни центрове в света. Това е идеално място за проучване на възможностите, подобряване на превозните средства и услугите.”

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: