ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Кооперативното дело – майка на успеха!

like0 unlike0
Auto-Press 09 Feb 2019 Новини
283
0
Кооперативното дело – майка на успеха!

- BMW и Daimler, VW и Ford – неочакваните, но нужни съюзи в световната автопромишленост

Сумите за развойна дейност, за създаването на нови продукти в днешни дни достигат гигантски размери. Много трудно става дори за такива колоси на автомобилната индустрия като BMW, Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota, Renault, Nissan всеки да работи за себе си и те намериха решение на проблема – сключването на алианси и съюзи за решаването на сложните задачи, поставяни от времето и живота.

Пазарната конкуренция, скъпите комплектации, постоянното развитие на техниката и науката, засилващия се натиск от обществото и държавните органи за по-безопасен във всяко отношение автотранспорт, съвършенно новите продукти и услуги, ориентирани към привличането на все повече и нови клиенти, надхвърли старите рамки на автомобилното производство и предлагане на нови автомобили. Да се следи и отговаря на всички това поотделно е все по-трудно и се случва немислимото – обединяване или коопериране на досегашни непримирими пазарни конкуренти.

Естествено, подчинени на знамето на Мамона, компаниите вършат това, донякъде противоествено на законите на пазарната икономика, сътрудничество, когато е оправдано финансово и технически. Такъв е случаят при разработването на съвместни платформи за моделите, позволяващи различни дизайнерски “надстройки”, както при BMW и Toyota за Z4 и Supra или Daimler и Renault за Smart и Twingo.

За да се представят добре и дори за да оцелеят, автопроизводителите неизбежно отиват към сключването на съюзи и алианси във финансово, производствено или технологично отношение.

Това поведение не е някаква новост и се прилага с или без успех от доста време. Навремето, например Daimler придоби Chrysler за да улесни присъствието си на пазара в Северна Америка.

Този съюз не беше успешен, Daimler се оттегли, оставяйки американския производител да потъне в банкрут. Но пак с тази марка се случи и обратното – съюзът с FIAT я изправи на крака и сега именно американците държат на повърхноста алианса с италианците.

Същата история се случи и с Nissan, но с различен край – спасеният навремето от Renault и лично от топ-мениджъра Карлос Гон японски производител, сега действа по принципа “пораснаше пилци, пре...ха квачку”, вкарвайки в затвора спасителя си.

Но толкова много и изненадващи обединеия както сега автомобилната история не помни досега. Например BMW и Daimler – отдавнашни конкуренти в Германия и навън в премиум сектора искат да си сътрудничат наведнъж в няколко развойни области – при трансмисиите, акумулаторите за елмобили и технологиите за безпилотно управление. Като че ли е възможна кооперация и при разработката на платформи. Естествено, за това се мълчи, а от двата немски автогиганта само казват, че са отворени за предложения за сътрудничество.

BMW и Fiat-Chrysler (FCA) – тук още през лятото на 2016-а година баварците обявиха сътрудничество с производителя на електроника Intel и Mobileye. Почти веднага към тях се присъединиха Fiat-Chrysler (FCA), както и три доставчика на компоненти - Magna, Delphi и Continental. Целта е концентриране на общите усилия по посока разработката на автономни автомобили. От BMW искат към 2021-а да стартират продажбите на сериен вариант на електромобила BMW iNext с 5-о ниво на автономност. По отношение на FCA още не е ясно какво точно ще ползват от това сътрудничество, но при тях явно усилията са към запазване на достатъчно място в бъдещия пазар на роботизирани автомобили в Северна Америка.

Дали има вече действащ немски алианс по посока на автономното управление на автомобилите? Знае се че BMW, Daimler и VW водят преговори с доставчиците на компоненти Continental и Bosch, за създаване на подобрени системи за помощ на водачите при управлението на новите модели на световно ниво с цел изпреварване на чуждестранната конкуренция. Тук нещата вървят доста тегаво, а има вероятност VW да влезе сам в предишния алианс на BMW и FCA.

Конкуренцията, обаче не спи – Honda и General Motors също заедно опипват почвата в областа на автомобилните акумулатори и роботизираните автомобили. Дълго време в тази посока японците си сътрудничеха с поделението Waymo на Google Alphabet Out. Но миналата есен неочаквано беше обявена нова сделка в областа между Honda и General Motors.

Последната новост в посока на кооперативната дейност е за Ford и VW за създаване на нови модели пикапи и ванове. Съвместната работа в областа на търговските автомобили ще позволи на всяка от страните да намали разходите си и да намали рисковете от внедряването на нови технологии. Но това сътрудничество очевидно няма да спре само до там – и тук става дума за автономно управление, създаване на електромобили и нови услуги в сферата на мобилноста.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: