ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Когато се мери гласът на колите

like0 unlike0
Auto-Press 26 May 2020 Новини
34
0
Когато се мери гласът на колите

Кой е най-добрият начин за пресъздаване на тишината? Една анехогенна стая /буквално стая без ехо/. Техническият център на Seat в Марторел има такава, която е специално проектирана да възпроизвежда шума на автомобил с висока точност и без никакви смущения.

И за какво се прави това? Автомобилите издават безкрайна серия от шумове. Всички тези шумове се анализират в акустичната камера. Инженерите и техническите специалисти обръщат специално внимание на "гласа на колата" идващ от двигателя и изпускателната система.

Дизайнът на анехогенната стая се основава на система, наречена "кутия в кутия", в която са сложени няколко слоя бетон и стомана, за да изолират помещението от външния свят. Интериорът е покрит с панел, който абсорбира 95 процента от звуковите вълни, намалявайки ехото и реверберацията. Там е толкова тихо, че можете да чуете например как кръвта ви тече по вените ви или как въздухът циркулира в белите дробове.

Голяма част от звуците, които автомобилът издава, обаче предават и информация, като например типичното щракване на мигачите, които можем да използваме, за да знаем, че работят без да мигат лампички. Шумът от двигатели и отработените газове не само показва кога колата се измества или колко бързо се ускорява, но също така предоставя информация за характера на модела.

В анехогенната стая специалистите правят звукозаписи с високо чувствителни микрофони. Това включва например бинаурален микрофон, който е оборудван с микрофони на нивото на ухото над торса, за да се правят представителни записи на това, което пътниците чуват. Той е поставен в различни позиции, за да се гарантира, че всеки анализиран звук от всеки ъгъл звучи така, както трябва да звучи.

Специалистите имитират и различни условия на околната среда, като например различни температури. Тъй като чистачката на предното стъкло звучи по-различно, когато е горещо, отколкото при температури под замръзване, точно както двигателят звучи различно малко след стартиране, отколкото след определено време на работа, а колелата издават различни шумове в зависимост от пътната повърхност.

Инженерите и техниците в отдела по акустика на Seat разполагат с различни инструменти за анализ, от които да избират. Основното оборудване включва измерване на обемно и спектрално честотно разпределение, в допълнение има и други, по-технически параметри като психоакустика или субективно възприемане на шумове. Едно от най-важните измервания в психоакустиката е на артикулацията, която измерва способността на двама души да водят разговор в конкретната автомобилна среда.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: