ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

На днешната дата преди 160 години се ражда основателят на световноизвестната компания Mishelin

like0 unlike2
16 Jan 2013 Новини
279
0
На днешната дата преди 160 години се ражда основателят на световноизвестната компания Mishelin

1853 - ражда се Андре Жул Аристид Мишлен (1853 - 1931), френски инженер и индустриалец, заедно с брат си Едуард учредяват компанията за производство на автомобилни гуми Michelin.

1862 - Алфонс Бо дьо Роша - френски инженер, патентовал (преди Николаус Ото)  четиритактовия двигател - френски патент № 52593 от 1862. Алфонс Бо дьо Роша е един от първите, които разбират важността на сгъстяването на горивната смес. Французина не е създавал двигател на основата на патента си. Готлиб Даймлер и Вилхем Майбах признават този патент, за разлика от Николаус Ото, който е признат за изобретателя на четиритактовия двигател.

1920 - в САЩ започва да действа т.нар. „сух закон”. Американската мафия използва за доставка на контрабанден алкохол един от най-бързите за времето си автомобили - Ford V8. В потвърждение на това известния в криминалните среди Джон Дилинджър от затвора пише благодарствено писмо до Хенри Форд и благодари за великолепното творение - Ford V8.

1945 - Шарл дьо Гол подписва акт за национализация на Renault. Компанията в този момент произвежда единствено довоенния модел Renault Juvaquatre - 1937. През 1947 се появява и малолитражката Renault 4CV, която фактически спасява компанията, „мъника” е признат за „френския VW Beetle (Kafer)” и се произвежда до 1961 г.

1948 - от конвейрите на Ford Motor Co. излизат първите следвоенни модели на пикапите от F-серията.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *:

Виж какво се случи на: