ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Как да постъпи собственик на МПС, при получаване на фиш за нарушение на ЗДвП от друг водач

like0 unlike0
Auto-Press 21 Aug 2019 Новини
127
0
Как да постъпи собственик на МПС, при получаване на фиш за нарушение на ЗДвП от друг водач

Какво да направи собственик на моторно превозно средство когато получи фиш, издаден за нарушение на ЗДвП, но извършено от друг водач? Това най-често се случва на собствениците на фирми и материално отговорните лица в държавни и общински структури. Законът за движение по пътищата дава отговор на този въпрос. Опростено казано, собственикът на фирмата или материално отговорното лице трябва в срок до 14 дни да попълни и изпрати декларация в полицията, в която да посочи името на водача, нарушител и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Бланка на декларацията може да видите тук в прикачените към статията документи.

Когато има констатирано нарушение с техническо средство, водачът не се спира, а се съставя фиш. По закон той се изпраща на собственика на колата за връчване. Когато става въпрос за голямо юридическо лице (фирма), фишът идва на името на собственика на колата, логично в конкретния случай това е собственикът на фирмата.

Как да действа собственикът на колата? При положение, че собственик на фирма е получил фиш на автомобил, който е негова собственост, но се управлява от друг водач, в срок до 14 дни трябва да се подаде декларация. Тя трябва да съдържа имената на собственика на фирмата, имената на управлявалия водач и номера на фиша. Задължително към декларацията се прикрепя и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Декларацията се подава в Областната дирекция на МВР, от която е издаден фишът. При това положение фишът се анулира и се съставя нов на името на водача-нарушител.

При установяване на нарушение, при което водач е управлявал в населено място със скорост 50 км/ч над допустимата, на собственика се изпраща писмо да се яви в структурите на МВР, където той декларира кой е управлявал автомобила по време на нарушението. В последствие се извиква нарушителят, при което му се съставя акт за установено административно нарушение и се издава наказателно постановление. В случай, че собственикът не декларира, актът се съставя на него.

Редът и начинът за плащане на глоби по ЗДвП може да видите тук.

*Източник: www.mvr.bg

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: