ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Hankook с концептуалните гуми Hexonic и Aeroflex на изложбата в Есен - видео

like0 unlike0
Auto-Press 06 Dec 2018 Новини
432
0

Hankook с концептуалните гуми Hexonic и Aeroflex на изложбата в Есен - видео

Hankook с концептуалните гуми Hexonic и Aeroflex на изложбата в Есен - видео
/add_images/news/122018/s_1544083202_876.jpg
  1. Hankook с концептуалните гуми Hexonic и Aeroflex на изложбата в Есен - видео
  2. Hankook с концептуалните гуми Hexonic и Aeroflex на изложбата в Есен - видео

В последно време се наблюдава бум от предложения за нови концепции в областа на доста кондервативните досега автомобилни гуми. Последните две идват от Hankook, демонстрирани по време на Essen Motor Show. Те са създадени около идеите за комфорт на возия на автономните автомобили и засилване на притискателната аеродинамична сила при състезателните.

"Tози проект е част от опитите ни да намерим съзидателни и ефективни решения за мобилноста на бъдещето” - споделя Клаус Краузе, шеф на европейския проучвателен и развоен център на Hankook. - “ И това се вижда в нашите концептуални разработки Hexonic и Aeroflow”.

Hexonic е видение за бъдещето на колелата на автомобилите-роботи и затова е фокусиран на първо място върху максималния комфорт за пътниците и водача, които не търсят обратна връзка от пътя през гумите. Протекторът е разделен на серии от хексагонални модули, които се прибират и излизат поотделно за да създават непрекъснато нови и ефективни канали за отвеждане на водата. Всеки шестоъгълник има Y форма в средата си, който може да излиза напред за да създава допълнително сцепение.

Hankook обяви че Hexonic има цели седем сензора в себе си, които анализират пътя и реагират на повърхноста му в реално време, отчитайки фактори като сцепление, температура и вида на пътната повърхност.

С Aeroflow се търси максимална притискателна сила, така нужна при моторните спортове. Тя има широко тяло с дебело ненарязано тяло, което може да се разделя в движение по средата за да увеличи ширината на стъпване на гумата. През отвора се засмуква въздух в нещо като турбина, която добавя притискателна сила на гумата, ако е нужно. От Hankook си признават, че още не са наясно как това би работило, но пък дават възможност да се види вътрешноста на интересната гума.

Днес от 14 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътища

Подобни

Автосалон Женева 2019: Renault и Dacia представят ...

Автосалон Женева 2019: Renault и Dacia представят ...

Renault и Dacia анонсираха първите подробности за новостите, които двете марки ще представят по време на започващото в началото на...

Fiat произведе Tipo № 500 000

Fiat произведе Tipo № 500 000

Fiat обяви, че по-малко от три години след пазарното му лансиране, в завода на компанията в Бурса, Турция, е бил произведен...

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED CONCEPT: НЕО-ДИНАМИКА

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED CONCEPT: НЕО-ДИНАМИКА

На 18 октомври 2018 г. PEUGEOT SPORT обяви, че ще разработва високодинамична гама от серийни електрически превозни средства. Днес,...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: