ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Goodyear представя Oxygene, концептуална автомобилна гума, която е проектирана да поддържа по-чисто и по-удобно придвижване в града

like0 unlike0
Auto-Press 12 Mar 2018 Новини
80
0
Goodyear представя Oxygene, концептуална автомобилна гума, която е проектирана да поддържа по-чисто и по-удобно придвижване в града

Концепцията Oxygene на Goodyear предвижда решение за шофирането, което подобрява качеството на въздуха
 Последната концептуална автомобилна гума на Goodyear, представена на Международното автомобилно изложение Женева 2018, буквално ни пренася в бъдещето на мобилността като визионерско решение за по-чисто, по-комфортно, по-безопасно и по-устойчиво придвижване в града.

Концепцията, наречена Oxygene, притежава уникална конструкция, която включва жив мъх, който расте в страничната стена. Тази отворена конструкция и умният дизайн на шарката на гумата абсорбират и разпространяват влагата и водата от повърхността на пътя, което позволява осъществяването на фотосинтеза и по този начин отделяне на кислород във въздуха.

Според Световната здравна организация (СЗО) повече от 80% от хората, които живеят в урбанизирани територии с измерване на замърсяването на въздуха, са изложени на нива на качеството на въздуха, които надвишават границите, определени от СЗО.

“С очаквания за повече от две-трети градско население в света към 2050 г., търсенето на транспортни мрежи в градската среда ще се увеличи съществено”, заяви Крис Дилейни, президент на Goodyear за Европа, Близкия Изток и Африка. “По-умни, по-зелени инфраструктура и транспорт ще бъдат от решаващо значение за разрешаване на най-належащите предизвикателства на градската мобилност и развитието.”

Вдъхновени от принципите на циркулиращата икономика, с акцент върху намаляване на отпадъците от материали, емисиите и енергийните загуби, концепцията Oxygene на Goodyear е създадена, за да се интегрира безпроблемно в бъдещите градски пейзажи, включвайки няколко отлични решения:

• Пречистване на въздуха, който дишаме: Oxygene абсорбира влагата от пътя чрез своята уникална шарка и поглъща въглеродния диоксид от въздуха, с който захранва мъха в своята странична стена и отделя кислород чрез процеса фотосинтеза. В град с размерите на Париж с около 2.5 милиона автомобила, това би означавало генериране на около 3 000 тона кислород и поглъщане на повече от 4 000 тона въглероден диоксид годишно.

• Рециклиране на употребявани автомобилни гуми: Oxygen има непневматична конструкция, която е отпечатана на 3D принтер с каучуков прах от рециклирани автомобилни гуми. Олекотената и абсорбираща вибрациите конструкция осигурява трайно решение за гума, която не се пука, предназначено да удължи живота на гумата и за сведе до минимум сервизните проблеми, с което се осигурява безпроблемна мобилност. Допълнителна безопасност се осигурява от отворената конструкция на гумата, която подобрява сцеплението на мокра настилка, като подпомага абсорбирането на вода от шарката.

• Генериране на собствено електричество: Oxygene използва енергията, генерирана по време на фотосинтезата, за да захранва вградената в нея електроника, включително бордови сензори, процесор с изкуствен интелект, конфигурируема светлинна ивица в страничната стена на гумата с променлив цвят, като по този начин предупреждава участниците в движението и пешеходците за предстоящи маневри, като например престрояване или намаляване на скоростта.

• Комуникиране със скоростта на светлината: Oxygene използва система за комуникация с видима светлина, LiFi, за мобилно свързване с висок капацитет със скоростта на светлината, LiFi дава възможност на гумата да се свързва с интернет на обектите, като по този начин позволява обмен на данни между превозните средства (V2V) и между превозните средства и инфраструктурата (V2I), което е от решаващо значение за умните системи за управление на мобилността.

“Подобно на концептуалните дизайни, които от Goodyear са представяли в Женева в миналото, Oxygene е предназначена да отправи предизвикателство към нашето мислене и да допринесе за насочване на дебата към умна, безопасна и устойчива мобилност в бъдеще”, заяви Дилейни. “Със своя принос за по-чист въздух, гумата може да помогне за подобряването на качеството на живот и на здравето на градските жители.”

2 100 000 долара за първата нова Supra

Подобни

BMW с нова колекция часовници

BMW с нова колекция часовници

BMW разпространи информация за новата си лятна колекция часовници, за която от автомобилната марка споделят, че са вдъхновени от...

FORD с отделен завод за електромобили в САЩ

FORD с отделен завод за електромобили в САЩ

FORD обяви, че компанията ще разшири производствените си възможности в Съединените Американски Щати, като изгради нов комплекс за...

55 години SKODA 1000 MB

55 години SKODA 1000 MB

На 11 април 1964 година SKODA стартира производството на емблематичния си модел 1000 MB в Млада Болеслав. През септември същата...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: