ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Fiat Panda Hybrid – електрифицираната симпатична италианска "кутийка" - видео

like0 unlike0
Auto-Press 27 May 2020 Новини
38
0

Fiat Panda Hybrid – електрифицираната симпатична италианска "кутийка" - видео

Fiat Panda Hybrid – електрифицираната симпатична италианска "кутийка" - видео
/add_images/news/052020/s_1590562805_756.jpg
  1. Fiat Panda Hybrid – електрифицираната симпатична италианска
  2. Fiat Panda Hybrid – електрифицираната симпатична италианска

Специално за auto-press.net от Солвейг Греве, Global Press, Гросгерау, Германия

Без съмнение, Fiat Panda отдавна е намерил своето подобаващо място в историята на европейските автомобили. Представен преди 40 години като "страхотната кутийка", микроколата с пет врати с кутия-квадратно купе направи почти всичко нужно за малък автомобил по различен начин и много по-добре, отколкото останалите обичайни за класа модели по онова време.

Сегашната Panda е част от гамата на Fiat от 2011 г. и беше крайно време да бъде модернизирана. Сегашната електрифицирана актуализация на модела пренася малката симпатична италианска кола в модерната епоха.

Известно е, че ключовият момент на съвременните тенденции в автомобилните технологии е електрификацията, към която, меко казано Fiat досега не демонстрираше някаква страст. Темата беше пренебрегвана от маркетингова и финансови гледни точки, но днес вече няма производител на автомобили, който може да си позволи такова пазарно и производствено поведение.

Когато става въпрос за новата елустойчивост, хората от Торино се ръководят от размера на превозните средства и там където са най-силни – малките модели. Логично е малките и най-вече евтини решения, които могат да бъдат интегрирани в съществуващите модели, са по-подходящи за най-малките автомобили. Модни концепции с разкошна голяма батерия, която осигурява по-дълги разстояния пробег без изгаряне на гориво, явно не пасват на тази концепция.

Твърди се, че мекият хибрид носи повече ефективност в града, където е територията на автомобилите от калибъра на Panda. При него енергията е “паркирана” в малка литиево-йонна батерия с капацитет от 11 Амперчаса (Ah), която се поставя под мястото на водача. Тя се зарежда от елгенератора на колата при спиране и спускане. Ако е необходимо, например при тръгване, стартер-генераторът доставя до 3,6 кВт / 5 к.с. допълнителна мощност.

Конвенционалната част на хибридната комбинация е нов еднолитров, трицилиндров мотор, който осигурява мощност от 70 к.с. и максимален въртящ момент от 92 Нм. Не се налага използването на турбо пълнене или директно впръскване, което би направило колата по-скъпа и по-тежка. Хибридното задвижване добавя само 77 килограма натоварване на задвижваната предна ос. Решението за предавателната кутия също е леко и евтино.

Шофьорът трябва да работи усилено, за да извлече максимума от задвижването. Интелигентността на съвременните скоростни кутии трябва да се постига в комбинация между мозъка, ухото и краката, за да се постави малкият италианец на икономичната горивна линия, а това не е толкова лесно.

Смело обявеното спестяване от Fiat на 20-процента бензин, което би трябвало да доведе до среден разход от 4,0 литра на 100 километра, остана недостъпно в теста, колкото Адриатическо море в дните на Корона вируса. Съветите за оптимизиран стил на шофиране, които се появяват в целесъобразно простото табло, стига правилно да се следват, затрупват всяко усещане за Dolce Vita при шофиране.

В съответствие със своя принцип на работа, двигателят с естествено пълнене винаги иска да се поддържат обороти, което всъщност е обратното на онова, което всъщност би било популярно, а именно бързото превключване и поддържане на нивото на скоростта, което осигурява винаги равна консумацията. Не успяхме да слезем със средния разход под петлитровата граница за 14-те тестови дни, а отбелязаният за периода разход от 5,4 литра е доста високо в този клас.

Леките добавъчни ефекти на мекия хибрид струват допълнителна цена от 2500 евро. Усилията за преобразяването на модела, технически и финансови, не дават в резултат не са толкова балансирани, колкото например комфортът на шофиране и поведението на пътя на Panda. Но хибридният “етикет” на автомобила винаги е добър за реномето на всяка марка днес.

Сериозен плюс се оказа историята на екологичния материал Seaqual. Плътно изрязаните “мебели” за сядане са завити с покривало над меката им плънка, получен от събрани в морето и рециклирани пластмасови отпадъци. Това със сигурност е разумно и екологично решение.

Технически данни Fiat Panda City Cross Plus 1.0 GSE мек хибрид

- Дължина / ширина / височина: 3,65 / 1,64 / 1,55 метра

- Двигател: трицилиндров

- Обем: 999 куб

- Мощност: 51 кВт/70 к.с. при 6000/ мин

- Макс. въртящ момент: 92 Нм при 3500/ мин

- Шестстепенна ръчна трансмисия

- 0-100 км / ч: 14,7 с

- Макс. скорост: 155 км/ч

- Стандартна консумация (WLTP): 4,1 л / 100 км

- Емисии на CO2: 90 g / km

- Цена: от 13 490 евро

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: