ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

EU иска намаление с 35% на CO2-емисиите до 2030-а година

like0 unlike0
Auto-Press 12 Oct 2018 Новини
33
0
EU иска намаление с 35% на CO2-емисиите до 2030-а година

Във вторник от Еврокомисията се съгласиха да намалят 5% първоначално предвижданото съкращение от 40% на емисиите на СО2 от произвежданите нови автомобили до 2030-а година в сравнение с емисиите от 1990-а. Някои от страните-членки като Ирландия и Холандия изразиха съжаление с този компромис.

Най-големият автопроизводител в Европа – Германия, обаче изрази сериозно съмнение, че налагането на по-високия лимит ще се отрази крайно негативно на индустрията и ще доведе до съкращаване на работни места. От Берлин настояваха да се приеме предложението на индустрията за 30% до 2030, спрямо нивата предвидени за 2021-а година. Федерланата република имаше минимална блокираща квотао по въпроса с подкрепата на държавите от Източна Европа

В последния момент предложението за 35% намали напрежението, като към него беше добавена част за задължителна държавна кредитна система, която да окуражи производителите да увеличават производството на електромобили. Тя ще позволи различни нива на помощ в различните държави, където пазарното участие на автомобилите с нулеви и ниски емисии е под 60% за средното за Евросъюза.

"Това беше едно наистина сложно решение” - сподели еврокомисарят по климата Мигел Канете - “ Решшението беше подкепено от 20 държави, 4 бяха против и 4 се въздйржаха. /Интересно е как са гласували нашите?/ Не вярвах в началото, че ще има толкова силна подкрепа за това решение” - приключи темата Канете.

В директивата се включват 15% намаление на вредностите за леките коли и вановете до 2025-а, което беше постигнато по време на 13-часовата среща на екоминистрите в съюза. Окончателните правила ще се приемат следващия вторник с другите два еврозаконодателя – европарламента и еврокомисията.

Според еколозите германското правителство още не е или не иска да си научи урока и не желае да прилага по-строги мерки към автоиндустрията си, независимо от огромния скандал с име Дизелгейт, засегнал над 11 милиона дизелови автомобила в целия свят.

Високите летни температури това лято в Северното полукълбо засилиха опасенията че промените в климата се ускоряват. Това накара някои от държавите в Европа да искат по-бързо и по-сурово прилагане от планираното на правилата за намаляване на емисиите на вредности. Призивите бяха дори за съкращаване с 45%, което беше посрещнато с яростна съпротива от няколко държави, начело с Германия.

Днес от 14 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътища

Подобни

Приключи специализираната полицейска операция на Пътна полиция, насочена към пешеходците

Приключи специализираната полицейска операция на Пътна полиция, насочена към пешеходците

Приключи специализираната полицейска операция по спазване на правилата за движение по пътищата от пешеходците. Тя се проведе във...

Автосалон Женева 2019: TECHART GTstreet RS вдига 100 км/ч за 2.5 секунди

Автосалон Женева 2019: TECHART GTstreet RS вдига 100 км/ч за 2.5 секунди

Броени дни преди началото на международното изложение в Женева, специалистът в областта на силовия тунинг TECHART разпространи...

Citroen на 100 години – винаги авангарден!

Citroen на 100 години – винаги авангарден!

През тази година марката на Двойния шеврон закръгля цял век история – първият й автомобил се появява месеци след завършването на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: