ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Електромобилите ще трябва да “бръмчат” - видео

like0 unlike0
Auto-Press 11 Jun 2019 Новини
34
0
Електромобилите ще трябва да “бръмчат” - видео

От първи юли в Евросъюза ще са в действие нови правила, задължаващи автопроизводителите да оборудват електрокарите и хибридните си автомобили със звукова система за предупреждение - AVAS (Acoustic Vehicle Alert System).

Причината за това е почти безшумната работа на този “зелен” транспорт. Затова при скоростх на движение до 20 км/ч електрическите и електрифицирани мепесета ще трябва да се обозначават на пътя с шумов сигнал с ниво от 56 дБ, предупреждавайки пешеходците и колоездачите. Звуковият сигнал в същото време ще трябва да се променя при спирани и ускоряване на машината.

Силата на звука от 56 дециБела е достатъчна за сигнала да се чува добре и на практика е равен на този при разговор в офис без надвикване или на звука от електрически прибор – четка за зъби или машинка за постригване. Единствено не е напълно ясно дали хибридните автомобили трябва да шумят винаги или само при двигение на ток.

Известната със звуковите си устроства компания Harman вече десет години разработва своя собствена система AVAS и се надява за широко нейно разпространение. Системата се нарича HALOsonic и е два вида - eESS (external/външен/ Electronic Sound Synthesis) и iESS (internal /вътрешен/ Electronic Sound Synthesis). Първият изкарва шума навън, вторият озвучава купето. Във видеото се вижда работата на системата при автомобил Tesla Model S.

Не само Harman предлага подобна система – доста компании също работят по темата - марката Nissan представи в 2017-а година с концепта си IMx звука Canto («я пою»), който съвсем не прилича на шум от ДВГ.

На базата на системата на Harman HALOsonic лесно може да се разбере принципа на работа на новите звукови устройства. Отпред и отзад на машината са вградени по един високоговорител, а управляващият ги модул е монтиран в салона или под капака на колата.

Има и два сензора – един контролиращ педала на газта, друг скороста. Те се подпомагат от двойка датчици за ускорение в предното окачване. За водача също има обратна връзка за работата на системата през високоговорителите в купето.

Естествено автопроизводителите имат право всеки да създава за собствената си система AVAS оригинални звуци, чрез които да изразява индивидуалноста на марката или пък спортния характер на модела.

Dacia организира десети юбилеен пикник за клиенти и фенове на марката Емил Петков и Мартин Николов са победителите в Дрифт Пловдив

Подобни

760 конски сили за най-мощния сериен Ford

760 конски сили за най-мощния сериен Ford

В началото на годината Ford разкри първите подробности за суперспротната версия Shelby GT500 на Mustang 2020, но запази в...

MINI Clubman 2019 с премиера в България (Видео)

MINI Clubman 2019 с премиера в България (Видео)

Малко повече от месец след световната си премиера, версията 2019 година MINI Clubman вече присъства официално и на...

Nissan произведе 10 000 000 коли в завода си в Съндърланд

Nissan произведе 10 000 000 коли в завода си в Съндърланд

Отбеляза ново производствено постижение в Европа, след като марката отчете 10 000 000 сглобени коли във фирмения си завод...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: