ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Електромобилите ще трябва да “бръмчат” - видео

like0 unlike0
Auto-Press 11 Jun 2019 Новини
39
0
Електромобилите ще трябва да “бръмчат” - видео

От първи юли в Евросъюза ще са в действие нови правила, задължаващи автопроизводителите да оборудват електрокарите и хибридните си автомобили със звукова система за предупреждение - AVAS (Acoustic Vehicle Alert System).

Причината за това е почти безшумната работа на този “зелен” транспорт. Затова при скоростх на движение до 20 км/ч електрическите и електрифицирани мепесета ще трябва да се обозначават на пътя с шумов сигнал с ниво от 56 дБ, предупреждавайки пешеходците и колоездачите. Звуковият сигнал в същото време ще трябва да се променя при спирани и ускоряване на машината.

Силата на звука от 56 дециБела е достатъчна за сигнала да се чува добре и на практика е равен на този при разговор в офис без надвикване или на звука от електрически прибор – четка за зъби или машинка за постригване. Единствено не е напълно ясно дали хибридните автомобили трябва да шумят винаги или само при двигение на ток.

Известната със звуковите си устроства компания Harman вече десет години разработва своя собствена система AVAS и се надява за широко нейно разпространение. Системата се нарича HALOsonic и е два вида - eESS (external/външен/ Electronic Sound Synthesis) и iESS (internal /вътрешен/ Electronic Sound Synthesis). Първият изкарва шума навън, вторият озвучава купето. Във видеото се вижда работата на системата при автомобил Tesla Model S.

Не само Harman предлага подобна система – доста компании също работят по темата - марката Nissan представи в 2017-а година с концепта си IMx звука Canto («я пою»), който съвсем не прилича на шум от ДВГ.

На базата на системата на Harman HALOsonic лесно може да се разбере принципа на работа на новите звукови устройства. Отпред и отзад на машината са вградени по един високоговорител, а управляващият ги модул е монтиран в салона или под капака на колата.

Има и два сензора – един контролиращ педала на газта, друг скороста. Те се подпомагат от двойка датчици за ускорение в предното окачване. За водача също има обратна връзка за работата на системата през високоговорителите в купето.

Естествено автопроизводителите имат право всеки да създава за собствената си система AVAS оригинални звуци, чрез които да изразява индивидуалноста на марката или пък спортния характер на модела.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: