ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Доматени обелки, черупки и соя — новият материал за запчасти

like0 unlike0
Auto-Press 20 Aug 2019 Новини
40
0
Доматени обелки, черупки и соя — новият материал за запчасти

Автомобилни резревни части от натурални продукти вече преминават ресурсни тестове в университета на щата Охайо. Остатъци от храна, яйчени черупки, които изхвърпляте в коша за боклук вече могат да се върнат при вас като елементи от новия ви автомобил или като резервни части за стария. Не е майтап а достижения на съвремнната наука...

Университетсктите изследователи от Охайо изучават способи за използване на доматени обелки, черупки от яйца и други натурални отпадъци за производство на резрвни части за автомобили. Целта е да се направи производството на новите коли по-евтино, по-дълготрайно и по-екологично.

Професорката от университета в Охайо Катрина Корниш твърди, че доматената кожица е досдтъчно здрава и прекрасно пасва за използване в наситнен вид във втулките на окачването, опорите на мотора, гумите и маркучите, както ив други комплектуващи детайли. Същото важи и за яйчените черупки. Звучи невероятно, но кулинарните отпадъци могат спокойно да заменят техническия въглерод, намиращ се в гореспосменатите детайли.

Техническият въглерод се получава при изгарянето на тежките нефтопродукти, при което в атмосферата се изхвърлят вредни вещества. Доматената обелка и яйчената черупка се добиват по доста по безопасен начин, а прерабтоката им не вреди на околната среда. Твърди се и че отработилите ресурса си детайли направени от натурални вещества по-лесно ще се утилизират.

Това не е първият случай, когато растения и органика се иползват в производството на автомобили. Ford и Lear имат разработена пяна за седалки на основата на соя. Тя се използва в моделите на Mustang от 2008-а година. В 1941-а самият Хенри Форд разработва и създава автомобил, чието купе и било направено от смес на соеви зърна, пшеница и коноп.

Да не говорим за малкото гедерейско чудо Trabant, добре познато и у нас. При утилизацията му беше много трудно да се смачка, натроши и нагъне защото купето му беше направено от смес на смола с памучни и вълнени влакна, наречена дуропласт. Учените успяха след доста мъки да изкарат сорт бактерии, които да “изяждат” тялото на малкия пръ..лив Ханс, оставяйки само дребна метална сипица.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: