ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Без “игрички” зад волана!

like0 unlike0
Auto-Press 07 Apr 2020 Новини
241
0
Без “игрички” зад волана!

Онези, които говорят на волана в движение, есемесват или настройват навигацията излагат себе си и другите на най-голям риск. Изпълняването на подобни “занимавки” намалява пълната концентрация върху пътя на водача и е безклайно опасно, според експертната немска организация Dekra.

Най-големият риск от разсейване и с най-фаталните последици идва от “игричките” със смартфона. Според американско проучване за шофьорите, които използват мобилния телефон по време на карането, има около четири пъти по-голяма вероятност да попаднат в произшествие.

Центърът за технологии на застрахователното дружество Allianz също е установил, че разсейването е причина за минимум едно на десет произшествия със смъртни случаи. Това означава, че “игричките” с телефона зад волана взима повече фатални жертви дори от алкохола.

"Никой шофьор не би си затворил доброволно очите дори за секунда, докато шофира" - казва изследователят на произшествия в Dekra Луиджи Анкона. - "Но ако погледнем към смартфона си по време на шофиране, това има абсолютно същия ефект. Така “прелитаме” десетки метри от пътя в режим на сляп полет. При 50 км/ч това са 28 метра за две секунди, при 80 км/ч 44 метра!"

Но не само телефонните обаждания и четенето или изпращането на есемеси зад волана увеличават риска от злополуки зад волана. Други подобни опасни “ дейности“, като програмиране на навигационната система, търсенето на напитка или пускането на подходяща музика също са изключително рисковани. Дори разговорите без ръце могат да отвлекат твърде много внимание по време на трудни разговори и да ви отвлекат прекалено дълго от шофирането, според специалистите на Dekra.

Ето и техните най-важни съвети за безопасно пътуване около този проблем:
- Установете Bluetooth връзка със системите на автомобила още преди тръгване,

- Задайте маршрута, музиката или радио програмата, която харесвате също преди да потеглите,

- Разговорите със свободни ръце /hands free/ е разрешено, но въпреки това спирайте за по-дълги разговори,

- Не се хранете и пийте зад волана, а аправете почивки за това

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: