ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

50 години Alfa Romeo Montreal - уникално Gran Turismo с състезателни гени - видео

like0 unlike0
Auto-Press 27 Mar 2020 Новини
172
0

50 години Alfa Romeo Montreal - уникално Gran Turismo с състезателни гени - видео

50 години Alfa Romeo Montreal - уникално Gran Turismo с състезателни гени - видео
/add_images/news/032020/s_1585299609_739.jpg
  1. 50 години Alfa Romeo Montreal - уникално Gran Turismo с състезателни гени - видео
  2. 50 години Alfa Romeo Montreal - уникално Gran Turismo с състезателни гени - видео
  3. 50 години Alfa Romeo Montreal - уникално Gran Turismo с състезателни гени - видео
  4. 50 години Alfa Romeo Montreal - уникално Gran Turismo с състезателни гени - видео
  5. 50 години Alfa Romeo Montreal - уникално Gran Turismo с състезателни гени - видео

Шоумобилът, показан на световното изложение през 1967 г. в Канада, е основата за едно от най-готините купета на 70-те години. Дизайнерът на Bertone Марчело Гандини проектира компактно купе с легендарни детайли като двойни фарове зад капаците на летви и входни отвори за въздух зад вратите. V8 двигателят с мощност 147 кВт (200 к.с.) идва от състезателния вариант на супер спортния автомобил Alfa Romeo Tipo 33.

Обаждане от Монреал изненадва ръководството на Алфа Ромео. Организаторите, в съответствие с ориентираната към бъдещето интерпретация на Expo, искат да хвърлят светлина върху темата „Човекът и неговият свят“ в голямо разнообразие от области. Една от тях е посветена на индустриално произведени продукти, включително автомобила, под заглавието „Човекът производител“. Организаторите канят Alfa Romeo да предостави съответно впечатляващо концептуално средство представително за цялата индустрия.

Alfa Romeo възлага на студиото за дизайн Bertone да разработи тази тема. Звездата на Марчело Гандини току-що е изгряла в прочутата Кароцерия. По това той още няма 30 години, но току-що е предизвикал ентусиазъм в световен мащаб с Lamborghini Miura и по-късно ще го засили с други пионерски автомобили като Lancia Stratos и Fiat 132. Гандини проектира спиращо дъха купе с уникални детайли за изложбената кола Alfa Romeo Expo от 1967 г. Те включват оптически сгънат B / C стълб и двойните фарове, наполовина покрити с решетка на жалузи.

С дължина от едва 4,22 метра автомобилът е изключително компактен, има място за две “аварийни” седалки зад водача и предния пътник. Поразителните входни отвори за въздух зад вратите и голяма стъклена задна врата показват коя концепция за задвижване предпочита Гандини – средно разположен двигател. Поради ограничения във времето, Alfa Romeo използва като основа модела Giulia, включително и двигателя, поставен отпред, за двете изложбени превозни средства, които са изпратени в Канада. Въпреки това шоу-колите са напълно функционални.

На Montreal Expo, концептуалните превозни средства са поставени между огледала така, че да изглеждат умножени до безкрайност. Реакцията на 500 000 посетители на световната изложба е невероятна. Първоначално безименните прототипи с бяло боядисване получават неофициалното име Монреал. И с всеки ден от шестмесечната изложба, Алфа Ромео получава повече запитвания от Северна Америка и от останалия свят, дали ще пусне шоу-стопъра на Expo-то в серийно производство.

В крайна сметка отделът за развитие получава поръчка да задейства проекта „Монреал”. С оглед на производствените разходи инженерите се решават на компромис. Шасито остава до голяма степен провереното на Alfa Romeo Giulia. Грандиозният дизайн на каросерията на Марсело Гандини също се променя само в детайлите, при които концептуалното превозно средство е несъвместимо с изискванията за серийно производство или одобрение за пътя.

По принцип леко модифицираната решетка над фаровете се запазва. Когато светлината е включена, двата ламела се сгъват механично и освобождават четирите лампи напълно. Жалузите в страничните страни, проектирани от дизайнера Гандини за дизайн със среден двигателостават, но сега се използват за проветряване на кабината. Шофьорът и пътникът отпред седят на удобни седалки, голям брой инструменти, подредени във футуристичен ансамбъл, предоставят информация за работното състояние на автомобила.

Когато става въпрос за задвижването, сърцето на всеки Alfa Romeo, инженерите се напъват яко. За да постигнат шофьорски показатели съответни на стилния външен вид, те разработват надеждна версия на V8 двигателя от супер спортния автомобил Tipo 33. Специалитетите от състезанията, като използване на мазане със сух картер, позволяват монтирането на двигателя много ниско, като се спестява и тегло на алуминиевата конструкция.

За да се постигне търсената мощност, ходовият обем е увеличен от два на малко под 2,6 литра. Използвана е механична инжекционна система от Società Pompe Iniezione Cassani & Affini (SPICA). Така V8 осигурява впечатляващо “живите” за времето 147 кВт (200 к.с.) при 6400/мин.

За предаване на мощността на двигателя към задната ос, която е оборудвана с диференциал с ограничено приплъзване, се използва петстепенна спортна трансмисия от немския производител ZF. Безупречна функция в допълнение към свежите, къси пътища за превключване е първата предавка в лявата задна част. Тази подредба има своите корени в автомобилния спорт, където първа предавка е необходима само за старта, а заден ход почти никога не е необходим, така че по-високите нива на предавка могат да бъдат подредени по-ергономично в средното и дясното ниво на лоста на предавките.

През пролетта на 1970 г. серийното изпълнение празнува публичния си дебют на международното автомобилно изложение в Женева. Пресата удостоверява с редица тестове превъзходното поведение на купето тип Gran Turismo за шофиране на дълги разстояния. Това мнение се подкрепя не само от максималната скорост от около 220 км/ч и удобното шаси, но и от 7,6-е секунди за ускорение от място до 100 км / ч.

Alfa Romeo Montreal се произвежда в сътрудничество между завода Arese и Carrozzeria Bertone. Само 1979 единици са построени до 1977 г., което вече превръща модела в колекционерска рядкост. Доброто качество на сглобяване гарантира, че сравнително много от тях все още вдъхновяват почитателите на италианската техника като класически автомобили.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: