ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео

like0 unlike0
Auto-Press 10 Jul 2018 Новини
173
0

3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео

3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео
/add_images/news/072018/s_1531206002_816.jpg
  1. 3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео
  2. 3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео
  3. 3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео
  4. 3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео
  5. 3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео

Автомобилите вървят с доста широки крачки напред към чистото си бъдеще. Но пътят към истинската чистота на колите си остава дълъг. Или поне според мнението на сепциалистите от компанията Divergent Microfactories. Проблемът според тях пред автомобилната индустрия е в това, че докато силовите агрегати на колите стават все по-чисти с използването на алтернативните източници на енергия като акумулаторите и горивните клетки, самото производство си остава толкова “мръсно” колкото си е било досега. Според тях бъдещето на чистото производство в бъдещето ще се корени в словосъчетанието “3D-принтиране на автомобилите."

Базираната в Калифорния компания Divergent Blade е основана от Кевин Цингер, създател и на компанията Coda Automotive, фокусирана върху съхраняването на енергия за търговска и индустриална употреба, която може да се ползва от транспортни средства по пътищата на щата. Сега вниманието на Цингер е насочено от пътищата към самото производство и неговият екип се стреми да предложи нов, по-чист и енергийно по-ефективен начин за прозводство на автомобили, базирано на т.н. “3D-принтиране”.

"По-голямата част от общите вредни емисии свързани с автомобилите идва от тяхното и използваните в тях материали производство. Самата направа на автомобилите е по-голям проблем за природата, отколкото техните емисии при експлоатирането им.” И той се концентрира върху автомобилно производство базирано на 3D-принтирани алуминиеви шасита на базата на лазерна система и свързаването на елементи с карбонови структури. Така се създават модулни шасита, подобно на детската игра конструктор.

Според Divergent тяхната конструкция е с 90% по-лека отколкото тази на съпоставим класически автомобил и изисква много по-малко материали и енергия за създаването си. С използването на технологията, според изобретателите от Divergent , драстично се намаляват нужното производствено пространство, времето за производство и и инвестициите за работа с процеса. Същевремено отпадала и нуждата от глобални кооперации между производителите.

Револючионният производствен метод на Divergent идва в момент, когато 3D-принтирането постепенно навлиза в автомобилната промишленост. Миналата година компанията Local Motors принтира пълвият в света автомобил с открита композитна структура с име Strati. От Local Motors обясниха, че докато предишната им разработка Urbee имаше отделно принтирани панели и части, новата Strati е с изцяло принтирана конструкция. По-малко от година след нея видяхме и изцяло принтиран миниавтомобил от германци, реплика на Shelby Cobra и полу-слънчев автомобил.

Tези 3D-принтирани разралотки разчитат на малки и слаби електрически задвижвания, докато тази на Divergent отива доста по-надалеч с претенциите си за първия 3D-принтиран суперкар. Мощноста му е 700 к.с. от двойно горивен двигател /бензин- гази/, с четири целендъра и турбопълнене, който позволява на автомобила да се ускорява от0 до 100 км/ч за малко над две секунди.

Шасито на Blade тежи едва 46 кг, a целият автомобил с купето и двигателя тежи едва 635 кг. Tова осигурява относителна мощност от 1.1 к.с. на килограм тегло, което изравнява по този показател машината с модели като Koenigsegg One:1 и Hennessey Venom F5.

Освен самото създаване на Blade, Divergent се надява да “ дематериализира и демократизира” автомобилното производство, като предостави технологията си на малки прохождащи /старт-ъп” предприятия. Това ще им позволи да избегнат много скъпите технологични бариери на традиционното автомобилно производство и ще им позволи да създават иновитвни транспротни средства в собствените си микрофабрики. Според Divergent създаването и задействането на традиционен автомобилен завод струва около US$1 милиард, докато задействането на микро-завод с капацитет от 10 000 коли годишно би струвало около $20 милиона. В същото време новата технобогична система позволява да се правят еднакво лесно и заедно пикапи и спортни купета с различни размери и стил.

Преди обаче да се сбъдне утопията за тотална промяна в производството на автомобили, предлагана от Divergent, комапнията ще трябва доста да се потруди за дадокаже, че конструкциите й отговарят на международните стандарти за безопасност.Също така ще трябва да се доказват и твърденията за висока финансова изгода на подобен тип производство.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: