ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

2019 JAGUAR F-PACE SVR – звяр та знае ли се! (Видео)

like0 unlike0
Auto-Press 09 Jul 2019 Новини
134
0

2019 JAGUAR F-PACE SVR – звяр та знае ли се! (Видео)

2019 JAGUAR F-PACE SVR – звяр та знае ли се! (Видео)
/add_images/news/072019/s_1562688003_687.jpg
  1. 2019 JAGUAR F-PACE SVR – звяр та знае ли се! (Видео)
  2. 2019 JAGUAR F-PACE SVR – звяр та знае ли се! (Видео)
  3. 2019 JAGUAR F-PACE SVR – звяр та знае ли се! (Видео)
  4. 2019 JAGUAR F-PACE SVR – звяр та знае ли се! (Видео)

Присъствието на голямата английска котка в кросовър територия е много трудно вече да се пренебрегне. Jaguar не просто идва да се мери с Mercedes-AMG GLC 63, BMW X3/X4 M, Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio и Porsche Macan Turbo, а направо ги стряска с най-мощния, с най-много литри ходов обем и най-впечатляващ мотор в класа им.

Компресорният V8 предлага мощност от 550 “кончета”, което с 40 повече от на-близкия по мощност конкурент. Колата е с пренастроено окачване, пълно задвижване с блокировка на задния диференциал, яки гуми, разкошни спортни седалки и агресивна външност. В този автомобил много бързо можеш да забравиш че си в SUV, а не в суперспортен автомобил.

И в карането е наистина така – просто кеф – сериозен бръм, бързо гмурване в завоите, педалът до ламарината и само оглеждане за камери по пътя. Всичко това в планината по пътя от Сан Тропе до Ница. Едва ли има по-добро място за “живот” зад волана отколкото това при Jaguar F-Pace SVR издание 2019-а.

Когато Jaguar показа първият си SUV - F-Pace, по време на автосалона във Франкфурт презa 2015-а година, машината много бързо набра фенове по целия свят и успя да натовари доста точки в репутацията на английската марка, ставайки за нула време неин бестселър.

Логично беше поделението Special Vehicle Operations на Jaguar да сложи ръка и на него, осигурявайки му мощност от 550 к.с., което всъщност е увеличение от 45% спряма варианта F-Pace S с неговия 380к.с. турбо V-6. Тунингът позволи на SVR да се изстрелва от място до 100 км/ч за 4,2 секунди и да прескача четвъртинката миля за 12.3 секунди, показвайки терминална скорост от 287 км/ч. Към всичко това добавете стандартното пълно задвижване и осемстепенния автоматик, за да бъде още по-ясна картинката.

Тези данни не подсказват, че F-Pace SVR е гориво-ефективен модел. При тази мощност той изразходва средно 11.9 литра на 100 километра, а емисиите на CO2 са изчислени на 272 грама на километър.

За по-трудни пътни условия са налице редица системи за контрол, които са специално пренастроени за SVR. Съвсем нов в серията е електронният активен диференциал на задния мост. Системата за контрол на окачването според повърхността на пътя или земята под колата и адаптивната система за контрол на сцеплението с реакция на повърхноста реакция (подобно на Land Rover и системата за реагиране на терена на Range Rover) придават на SVR сигурно сцепление във всички възможни повърхности и атмосферни условия.

SVR играе на пазара в една лига с Porsche, Mercedes, BMW, а там ексклузивността си има своята цена -100 100 евро са базата в ценовата листа и лесно можете да похарчите няколко хиляди за специални заявки по желание.

Създателите нарекоха гальовно разработката си "the magnificent beast /великолепният звяр/." След денят прекаран зад волана на звяра, не мога да не се съглася. От търговска гледна точка по принцип SVR вариантите не са чак толкова важни – поемат по-малко от 10% от продажбите, но излъчването им не може да се подценява, когато става дума за потвърждаване репутацията на марката.

Отвън колата наистина се разпознава като “звяр” с новите си брони, по-големите входове на въздуховодите, вентилационните отвори в капака и предните калници. Отзад бронята също е нова и в нея са интегрирани четирите изхода на ауспусите. Налице е и впечатляващ спойлер.

Включването на режима Dynamic drive реално кара SVR да зареве по зверски. Заслугата за това е и на новата система Variable Valve Active Exhaust засилваща движението на отработилите газове. Звукът е наистина впечатляващ и висок, и заради това от екипа на Jaguar ни помолиха да я деактивираме при карането в населени места. За сметка на това звукът ме изкефи най-много при преминаването на планинските тунели.

Специално настроеното кормилно управление с електроусилване реагира перфектно и при най-малкото усилие върху волана. Машината влиза в завоите с “глад”, ускоряването е меко, плавно, но мощно, типично за истински Jaguar. Контролът върху колата на спирачната система е също перфектен с нейните 15.5-цолови предни и 15.6-цолови дискове.

В допълнение към вече разкошния интериор на F-Pace, SVR предлага някои “деликатеси”, започвайки със седалките: те са тънки и могат да се регулират по 14 начина. Лостът за превключване на предавките на ZF осемстепенната автоматична скоростна кутия и затопленият спортен волан с емблема SVR и алуминиеви пера подчертават спортния характер на модела. Чрез Wi-Fi точка за достъп до осем външни устройства, пътниците винаги остават "свързани"; Също така стандартни са информационно-развлекателната система Touch Pro с 10-инчов сензорен екран и 12,3-инчов дисплей.

Активното окачване е стандартно при SVR и позволява на автомобила да се справя с всякакви пътни условия и покрития. При Dynamic mode се втвърдява, а към това се добавя и повишената твърдост на пружините – 30% отпред и 10% отзад. Джантите са в два размера – 21 и 22 цола, но са с цол по-широки отзад. Стандартно за Европа автомобилът се обува с летните гуми Pirelli P Zero, а за Щатите със Scorpion All Seasons. Специалната антирол система намалява накланянето на купето с 5%.

Стандартният заден активен диференциал осигурява нужният въртящ момент там където е необходим. По принцип 100% от мощноста се прехвърля към задните колела, нещо което се чуства най-добре в режима Dynamic drive, но системата никога не прехвърля повече от 50% от момента напред.

Има сериозна промяна в контролирането на режимите на колата – типичният кръгъл селектор е заменен със спортния в “BMW” стил селектор, воланът, естествено е спортен.

SVR е бъкан от системи за безопасност и подпомагане на управлението – стандартни са за екстренното спиране, определяне на пешеходци, задържане в лентата на движание, предупреждение за долижаване на мепесе отпред, асистенция за паркиране, система за следене умората на водача, за разпознаване на пътните знаци, както и активен круз контрол. Опционалният пакет Driver Assist Pack добавя система за наблюдение на мъртвите зони, предупреждение за наближаваща кола отзад и ъпгрейднат паркинг асистент. Друга интересна опция е системата за стабилизация на влачено ремарке или каравана.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: