ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

10 страхотни коли на Abarth

like0 unlike0
Auto-Press 12 Oct 2018 Новини
56
0

10 страхотни коли на Abarth

10 страхотни коли на Abarth
/add_images/news/102018/s_1539334802_445.jpg
  1. 10 страхотни коли на Abarth
  2. 10 страхотни коли на Abarth
  3. 10 страхотни коли на Abarth
  4. 10 страхотни коли на Abarth
  5. 10 страхотни коли на Abarth
  6. 10 страхотни коли на Abarth
  7. 10 страхотни коли на Abarth

Малките и много “сърдити” коли направени през 50-е и 60-е години на миналия век от Карло Абарт, наказаха доста от по-големите и яки съперници на пистата и по рали-трасетата отбелязвайки ни повече, ни по-малко от 7300 поледи в различни състезателни класове и категории. Ето и 10 от най-страхотните му коли:

Fiat Abarth 500 Record Pininfarina

С този автомобил Карло навлиза в една област, която не е точно състезателна – световните ендуранс /за издръжливост на скорост/ рекорди. На 27-и септември 1958-а този негов автомобил с супераеродинамична форма на купето дело на Pininfarina, се пуска в десетдневно пробягване на пистата в Монца, по време на което изминава 28 000 км при средна скорост от 116.4 км/ч и с това подобрява 23 международни рекорда.

Fiat Abarth 750 Coupe Zagato

За пръв път този автомобил е представен на автосалона в Женева през март 1956-а. Купето е дело на Zagato и има характерния “double bubble/двоен балон” на покрива. Колата има невероятен успех на пистите в Европа и Щатите. През 1956-а, например, с пилотите Марио Полтониери, Ернесто Прино и Виторио Феролди де Роса отбелязва 31 победи в класа си. Така Карло Абарт за пръв път усеща сладоста на победата, която не спира още цели десет години след това.

Fiat Abarth 1000 TCR Radiale

Това е една спортна версия на малкия Fiat 600 D, често охарактеризирана като “ loud, proud and potent/шумна, горда и яка/. Този автомобил се оказва истински убиец на автомобилни “голиати”, печелейки състезания от тогавашния шампионат European Touring Car Championships.Секретният му коз е интелигентно направенията радиален двигател, захранван от двоен карбуратор Weber и развиващ максимална мощносто т 110 к.с. Отлично постижение за автомобил тежащ едва 610 кг!

Fiat Abarth 1000 Spider Sport

Това е един от най-редките и забележителни творения на Карло. Направени са не повече от 10 броя, а теглото на всеки от тях е забележителните 405 кг. Колата отбелязва 13 победи в краса си с швейцарския пилот Томи Шпицигер зад волана и една шампионска титла през 1963-а година. През тази година само марката на Скорпиона отбелязва 535 победи – на практика малките юначета са били непобедими в малките категории.

Fiat Abarth 1000 Biposto Corsa

Прозвището на този автомобил е “Millino” заради малкия му габарит и е бил предпочитан от по-младите пилоти по пътя им към спортните върхове. Забележителен от инженерна гледна точка е е високооборотният му двигател с мощност 110 к.с. Bialbero, монтиран върху задната ос, а не в базата, както при предшествениците му.

Abarth Simca 1300 GT Coupé Corsa

И този модел е допринесъл доста за израстването на млади пилоти в Европа през миналия век. Тук двигателят е първият изцяло разработен в компанията на Карло. Колата е базирана върху модела Simca 1000, тежи само 630 кг и печели победа след победа през всеки състезателен уикенд. Фирменният пилот Енгелберт Мьол отбелязва осем поредни победи през сезона 1963-а.

Fiat Abarth OT 2000 Periscopio

През 1965-а приключва сътрудничеството на Abarth със Simca и компанията се връща отново при Fiat със задачата да построи изцяло ново състезателно купе - 1300 OT. Машината се получава изключитено успешна, осигурявайки на Abarth световна титла в Дивизия 1 през 1966-а. Една дузина от колите са оборудвани с двигател два литра с мощност от 215 к.с. Две от тях са били карани от легендите на пистата – Йохен Риндт и “Gigi” Тарамацо. Сега този модел е сред най-търсените от колекционерите.

Fiat Abarth OT 2000 Coupé America

“Il Mostro /чудовището” – така инжинерите на Abarth кръщават този автомобил с мощност 185 к.с., развит на базата на модела Fiat 850 Coupé. Двигателят е двулитров, което е позволявало да се конкурира с автомобили по-горна категория като Alfa Romeo GTA и Lotus Cortina. Високата производствена цена поздволява да се направят само три екземпляра, един от които е бил закупен от Ники Лауда.

Fiat Abarth 2000 Monoposto Record

В кая на 1965-а Карло Абарт сам сяда зад волана на този автомобил и заедно пилотите Йханес Ортнер и Марио Полтрониери поставя осем национални и два световни рекорда по скарост на Монца. За целта той се подлага на сериозна диета и отслабва с цели 30 кг за дане тежи прекалено много и за да може да влезе в тесния копкпит. С рекордите на Монца приключва още една повече от успешна година за марката – 900 победи!

Fiat Abarth 2000 Sport Spider 4-Fari

Iтази машина е също сред фаворитите на колекционерите. Без съмнение това е една от най-хубавите спортни коли в света и е била управлявана от пилоти легенди като Питър Скети, Артуро Мерцарио, Тоайн Хеземанс.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: