ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Какви летни гуми да изберем?

like1 unlike0
Boris Prodanov 19 Mar 2014 Статии
22568
0
Какви летни гуми да изберем?

Производителят на автомобила дава възможност да се използват няколко размера на летни гуми. Освен големината им, при тях се посочват скоростния и товарен индекс.

Именно тези индекси и размери носят името хомологация. Прилагането на подобни гуми заедно с препоръчаните от производителя е изключително важно. Така можем да „изстискаме” пълните възможности на нашата кола. Ако обаче се спрем на други гуми, колата се подлага на риск. Може да откаже кормилната уредба и системите ABS, ESP и ASR. Освен това има бързо ще разберем, че имаме проблеми с поведението на автомобила на пътя.

На самите гуми има означения, които крият в себе си най-важните параметри. Символите имат своя специфика – описана е на диаграмата, както и в статия на Caralyze.bg.

По-долу вкратце ще я разясним.

  • Например гума 205/55R16 91H
  • 205 – ширина на гумата в милиметри.
  • 55 - съотношението височина към ширина на гумата. Измерва се в проценти.
  • R - радиалната структура на гумата. Има опция и за диагонална структура – при всъдеходите или някои товарни коли.
  • 16 - диаметър на джантата в цолове/инчове
  • 91 - индекс за товароносимост. 75 отговаря на 387 кг, 80 – на 450 кг, 95 – на 515 кг, 90 – на 600 кг, 95 – на 690 кг, 100 – на 800 кг-
  • H– скоростен индекс. Той показва максималната скорост, която може да се издържи от гумата. На P отговаря 150 км/ч, на – Q – 160 км/ч, на -  R – 170 км/ч, на – S – 180 км/ч, на – T – 190 км/ч, на – H – 210 км/ч, на V – 240 км/ч, на – W – 270 км/ч, на – Y – 300 км/ч и Z - над 300 км/ч.

Използвайки тазе схема е възможно хомологираните гуми да се подменят с т.нар. „алтернативни”. Последните имат размер, който не е по-голям/по-малък от 3% от препоръчвания от производителя. Ако това се спазва, споменатите по-горе рискове около автомобила не могат да станат факт.

Малък пример: имате препоръчан размер гуми 185 / 65 R15, но слагате 195 / 60 R15. Тази алтернатива води до разлика, при която разликата във височината на колелото е 1,07% - т.е. напълно допустимо несъответствие.

При алтернативни гуми обаче често установяваме, че има несъответствие в отчитането на километража, а и разходът на гориво е по-голям.

Летните гуми имат тънкост – товарния и скоростния индекс на евентуалните алтернативни заместители не трябва да е по-малък от препоръчвания. В някои държави (Полша) дори е наказуемо прилагането на такива гуми. Ниският индекс води до сериозни опасности по пътя, като най-често е неконтролируемото поведение на колата. Това е предвестник на катастрофите. Често при засичане на такъв избор някои застрахователи дори не покриват щетите.

Затова летните гуми не трябва да се избират само по цена, а най-вече според заложените в тях параметри. Всичко е заложено в техните характеристики. Те демонстрират своите възможности при над 7 градуса Целзий температура на пътя. Иначе нямат сцепление дори по сухо трасе. Изработени са от смеси, които съдържат повече пластификатори. Когато е студено, те се втвърдяват. Принципно летните гуми са и по-евтини.

Ако скоростният индекс се окаже по-висок, освен споменатото увеличаване на разхода на горивото, се губи и комфорта от пътуването. Оптимално най-добре е смяната с летни гуми и на 4-те. В краен случай може и 2 по 2, но еднакви по всяка ос. Това при всички случаи не е за препоръчване.

Най-малкото, защото става въпрос за 2 различни спирачни пътя. Тук не споменаваме такива екстремни ситуации като аквапланинг, например. В краен случай обаче слагайте новите гуми на задните 2 колелета. Така колата ще е по-стабилна при аварийно спиране. Възможността за завъртане също е по-ниска.

Не бива да пропускаме и шарката на протектора. За лятото добрият избор е симетрични гуми. Протекторът на тези гуми е с еднакви (симетрични) 2 половинки. Тези гуми не генерират и висок шум. За сметка на това асиметричните гуми са по-подходящи за зимния сезон. Те са по-популярни и сред различните модели има такива и за лятото. При избора им се консултирайте с параметрите, които се предлагат от производителя.

Дъждовното лято често изисква гуми, които добре да отвеждат водата. Сцеплението също е от значение. Тези качества се наблюдават при гумите с посока на въртене. Протекторът при тях има определена от производителя посока на търкаляне. Отличават се по изглеждащата като буквата “V” шарка на протектора.

Лятна течност за чистачките или проста чешмяна вода? Помпи за гориво в дизеловите автомобили

Подобни

Как работи автомобилната турбина?

Как работи автомобилната турбина?

За увеличаване на мощността на двигателя, често се слага специална автомобилна турбина, позволяваща подаване на допълнителен сгъстен въздух към...

Откъде се купуват авточасти?

Откъде се купуват авточасти?

Частите за коли са взаимозаменяеми. Това означава, че, когато един компонент от автомобила се повреди, той може да бъде заменен с друг. При замяна...

За какво да внимаваме при избора на авточасти за товарни автомобили

За какво да внимаваме при избора на авточасти за товарни автомобили

Съвременните товарни автомобили са изключително надеждни превозни средства, които периодично изискват подмяна на различни резервни части и...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: