ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Умни пътни устройства ще засичат телефонни разговори в колите

like0 unlike0
Auto-Press 18 Jul 2018 Новини
262
0
Умни пътни устройства ще засичат телефонни разговори в колите

В момента по пътищата на Великобритания тече необикновен експеримент – поставят се “умни” пътни знаци, които засичат използване на мобилни телефони от водачите на автомобили. Както е известно, разговорите по телефона от страна на водачите често стават причина за възникване на пътно-транспортни произшествия и затова е заранено говоренето по време на движение.

Според последните изследвания във Великобритания около 26% от водачите пренебрегват забраната и глобите, и продължвата карайки са говорят по мобилните си телефони, да пишат есемеси и да си проверяват електронната поща. Не ги спира дори това, че подобна простъпка на закона може да им докара глоба от минимум 200 лири и максимум от 1000. Водачите на автобуси и камиони са заплашени от още по-драстични глоби за същото провенение – цели 2500 британски паунда.

В опит за намаляване на използването на мобилни терефони зад волана властите на графство Норфолк във Великобритания решават да проведат уникалния експеримент с поставянето край пътя на интерактивни знаци, способни при приближаване към тях на автомобил да определят дали водачът му използва мобилен телефон. В момента в Норфолк вече има четири такива пътни знака, но до края на лятото е планирана появата на още десет.

В този сценарий се задейства скенер, “умеещ” да открива радиосигнали изпускани от мобилен телефон в обслужвания от устройството радиус на обхват. При откриване на подобна радиокомуникация от мобилен телефон, електронният знак изкарва на таблото си съобщение към водача да спре да говори.

Засега експертите отбелязват, е технологията е все още недоизпипана. В момента устройствата не могат да хванат водача за използване на телефона за влизане в интернет. А на практика ПТП-ата често стават именно заради изпращане от водачите на съобщения в социалните мрежи.

Но авторите на устройството и властите на графството се надяват, че новата система ще послужи като полезно напомняне на водачите за забраната за говорене зад волана и постепенно ще ги отучва от тази пагубна привичка. Засега властите не смятат да използват тази експериментална технология за законодателно преследване на водачите нарушители. По-скоро идеята е в позитивно напомняне на водачите да се съсредоточават върху пътната ситуация, а не в телефоните им.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: