ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Сталкер конкурент на LADA 4x4?

like0 unlike0
Auto-Press 17 Jul 2017 Новини
17
0
Сталкер конкурент на LADA 4x4?

На сайта на руското федерално ведомство Роспатент се появи ново одобрение на тип транспортно средство (ОТТС) за нова руска марка и модел на местен всъдеход. Първата малка партида машини ще е създадена с агрегати на LADA 4x4.

Тово означава, че в най-скоро време по пътищата в голямата северна страна ще търгнат най-новите всъдеходи с име Сталкер, произведени от толиатинската компания Апал. Първата партида нови всъдеходи ще е от 150 екземпляра. Моделът, съдейки по известното за нея ще е пряк конкурент на прочутия модел на АвтоВАЗ - LADA 4x4, по известна през дългите години на соето производство като Лада Нива.

Идеята за новия всъдеходен модел Сталкер не е супер нова – за пръв път тя възниква като бизнес идея преди десетина години във фирмата Апал, чийто основен бизнес е производство на пластмасови изделия, автокомпоненти, санитарно-технически и медицински изделия. Предприятието притежава още производствена линия за корпуси на пластмасови лодки и какамарани. При такава база съвсем естествена крачка в бизнеса на компанията може да стане именно проиводството на пълноценен автомобил. В основата на конструкцията на Сталкер е метална тръбна решетка, върху която са качени пластмасовите детайли на купето.

Като силови агрегати и доста от останалите възли на машината се планира използването на проверените в годините вазовски елементи, най-вече от LADA 4x4. Под капака е разположен надеждният, 1,7-литров двигател ВАЗ-21214, а предавателната кутия е петстепенна, механична. Използването на пълното задвижване на LADA 4x4 е обусловило подобни на нейните габарити Сталкер. Той, обаче, ще е малко по-висок, малко по-тесен и с малко по-къс от вазовския модел.

В създаването на силовата носеща конструкция на Сталкер е ползван опита на толиатинската компания ВИС-Авто, която ще направи и първата партида от 150 коли на новия модел. ВИС-Авто има дългогодишен опит в създаването на различни “клонове” на модела Нива, като петвратия вариант, удължения триврат вариант, Нива-пикап, бронираната инкасаторска Нива, лекотоварната Нива и останалите варианти с пълно задвижване на руския бестселър ВАЗ-2121.

Според заявката на новия автопроизводител, Сталкер по желание на клиента, ще може да се оборудва с елкетропакет на огледалата, климатик, стъпенки и люк на покрива. За цената на новия руски всъдеход засега не се знае точно каква е. В момента цената на LADA 4x4 тръгва от 450 000 рубли /12 720 лева/ в Русия, което дава основание да се предположи, че за уникално-ексклузивния поне на първо време нов руски всъдеход Сталкер цената ще тръгва от минимум 600 000 рубли / 16 960 лева/.

Първата бройка на най-екстремния Corvette се продаде за 925 000 долара

Подобни

FORD и MAHINDRA ще правят SUV модели и електромобил

FORD и MAHINDRA ще правят SUV модели и електромобил

Днес FORD и MAHINDRA обявиха, че двете компании са подписали пет меморандума за разбирателство, като по този начин поставят...

Най-продаваните марки и модели в Европа през февруари

Най-продаваните марки и модели в Европа през февруари

JATO Dynamics разпространи данните за продажбените резултати от изминалия месец в Европа и според тях се наблюдава ръст в общата...

Първият електромобил на SEAT: през 2020 година и с 500 километра автономност

Първият електромобил на SEAT: през 2020 година и с 500 километра автономност

По време на пресконференцията по обявяването на годишните си бизнес резултати, от SEAT разкриха интересни подробности относно...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: