ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Сърцето на BMW M8 GTE: най-ефективният състезателен двигател на BMW Motorsport за всички времена

like0 unlike0
Auto-Press 16 Feb 2018 Новини
302
0

Сърцето на BMW M8 GTE: най-ефективният състезателен двигател на BMW Motorsport за всички времена

Сърцето на BMW M8 GTE: най-ефективният състезателен двигател на BMW Motorsport за всички времена
/add_images/news/022018/s_1518760815_965.jpg
  1. Сърцето на BMW M8 GTE: най-ефективният състезателен двигател на BMW Motorsport за всички времена

• Състезателният двигател на новото BMW M8 GTE е създаден на базата на серийната версия BMW S63T4.

• Всеобхватна преработка за участие във FIA WEC серията IMSA.

• Множество преимущества благодарение на екстремно високата ефективност.

Всеки успешен състезателен автомобил се нуждае от мощно и надеждно задвижване, което да го ускорява до върхови скорости. В случая на новото BMW M8 GTE, което през 2018 година ще участва във FIA World Endurance Championship (WEC) и IMSA WeatherTech SportsCar Championship, това е двигателят BMW P63/1. Историята на този особен агрегат стартира през февруари 2016 година.

Във фазата на обсъждането на концепцията на новия GTE агрегат инженерите по двигателите на BMW Motorsport стартират най-всеобхватния си проект от разработката на задвижването за завръщането в DTM през 2012 година. През следващите месеци са създадени над 500 конструктивни чертежа на двигателя и два пъти повече за цялото задвижване. Резултатът от тази работа е най-ефективният двигател, разработван някога от BMW Motorsport. В зависимост от изискванията на спортния регламент той развива между 500 и много над 600 к.с. При първите функционални тестове на 20 януари на изпитателния стенд на BMW Motorsport в Мюнхен (Германия) P63/1 се представи отлично. Това бе специален момент за инженерите, също като първото шофиране на автомобила на 1 юли 2017 година, както и първото участие в състезание на 24 часа на Дайтона (САЩ) на 27 януари 2018 година.

Целта на разработката е формулирана много ясно, но е и много амбициозна: да бъде разработен най-ефективният двигател, който някога е задвижвал състезателен автомобил на BMW. За да се постигне това, от голямо значение е изборът на базов двигател, идеално подходящ за високите натоварвания при моторните спортове. В тясно сътрудничество с инженерите на BMW M GmbH е избран BMW S63T4, онзи V8 двигател с технология BMW TwinPower Turbo, който за пръв път е монтиран на новото BMW M5 (среден разход на гориво: 10,5 л/100 км; CO2 емисии: 241 г/км)*.

Както е предписано в регламента, отливките на цилиндровия блок и цилиндровата глава са заимствани без промени от серийния агрегат. Тези компоненти се доставят от леярните за леки метали в завода на BMW Group в Ландсхут (Германия). Там сложните и високотехнологични компоненти на двигателя, отлети от леки сплави, се изработват чрез иновативни и устойчиви производствени методи.

На базата на тези базови отливки двигателят на BMW M8 GTE, който се състои от близо 2300 компонента - от тях 985 различни -, е подложен на всеобхватна преработка. 181 детайла са заимствани от серийни проекти, над 700 са разработени специално за P63/1 или са включени в този проект от други състезателни двигатели на BMW Motorsport. В съответствие с регламента за клас GTE инженерите на BMW Motorsport са намалили работния обем от 4,4 до 4 литра. При новия вариант на коляново-мотовилковия механизъм се използва по-„плосък“ колянов вал, който осигурява по-равномерни работни ходове и придава на двигателя по-спортен звук. Освен това геометрията на горивните камери, както и на всмукателните и изпускателните канали е модифицирана така, че P63/1 да е оптимално пригоден за изискванията на моторните спортове. За допълнителното повишаване на ефективността допринасят и адаптациите на всмукателната и изпускателната система, както и изцяло новата конструкция на турбокомпресорите. Конкретният резултат на това е, че горивото изгаря много бързо и напълно в оптималния момент при максимална температура от над 2 100˚ С. P63/1 постига коефициент на полезно действие, значително по-висок от 40 %. Това го прави по-ефективен от всеки друг състезателен двигател на BMW при спортните и туристическите автомобили. Тази ефективност осигурява на екипите значително по-висока гъвкавост при определяне на състезателната стратегия.

Освен ефективността при P63/1 значително е повишена и управляемостта. Тя помага на пилотите да извлекат максимума от BMW M8 GTE на състезателната писта. Благодарение на напълно новото управление на двигателя се осигуряват абсолютно моментални реакции и линейно разгръщане на мощността.

Техническите данни на двигателя P63/1 за BMW M8 GTE

Тип: V8 двигател с технология BMW TwinPower Turbo

Мощност: 500 до над 600 к.с. (в зависимост от изискванията на регламента)

Работен обем: 3 981 см3

Брой цилиндри: 8

V-ъгъл: 90°

Диаметър на цилиндъра: 89 мм

Ход на буталото: 80 мм

Разстояние между цилиндрите: 98 мм

Обороти: около 7 000 об/м

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: