ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Нефтените компании в битка за замяна на нефтодоларите с електрически

like0 unlike0
Auto-Press 11 Jul 2018 Новини
115
0
Нефтените компании в битка за замяна на нефтодоларите с електрически

Колкото повече се разпространяват електромобилите, толкова повече те “подяждат” печалбите на големите нефтени компании и преработватели. Това неминуемо стартира и нова битка – този път за джобовете на собствениците на електромобили.

Големите нефтени компании разполагат с огромни вериги от бензиностанции в света, които могат да станат ново поле за техния бизнес в полето на електромобилите. Според британския петролен гигант BP, продажбите на електромобили направо ще експлоадират с 8800 процента към 2040-а в сравнение с тези от миналата година. Tова несъмнено ще “ухапе” доста зле бизнеса с горива. Във връзка с това става много важен въпросът колко често собствениците на електромобили ще зареждат колите си в къщи, срещу зарежданията навън.

Нефтените компании възнамеряват да акцентират върху това което правят и досега – бързо презареждане, но този път не с традиционните си горива, а с електроенергия. Тук се сблъскват интересите им с тези на компаниите производители на електроенергия, които акцентират повече върху домашното презареждане и това по месторабота. Битката вече тръгва в Европа, където нефтените компании вече тестват системи за бързо презареждане по бензиностанциите си.

Днес над 90 процента от презарежданията на електромобили са в домашна обстановка и доста анализатори смятат, че това ще продължава и по-нататък. Други смятат, че ще нараства броят на електромобили, чиито собственици не разполгат със собствени гаражи или паркинг места със зарядни устройства и не им остава друга възможност освен бързо презареждане по пътя в локациите на бензиностанциите. Преценките за този нов пазар варират доста- от 3 процента според лошия сценарий до 20, според оптимистичната преценка на Shell. Според последната останалите 80% ще се разпределят по равно между домашното зареждане и това в местоработата. На последното разчитат производителите на електроенергия, които залагат на инсталирането на зарядни в бизнес и офис центровете, където служителите паркират за по-дълго време.

Новият пазар ще варира по обем в различните страни по света. В Щатите например 65 процента от семействата имат собствени къщи, докато в останалите части на света той варира и обикновенно е по-нисък. Голяма част от хората със собствени жилища живеят в кооперации, което прави инсталирането на зарядни станции доста комплицирано. В същото време мрежите за бързо презареждане на електомобили като тези на Tesla и на VW - Electrify America в Щатите и на Ionity в Eвропа бързо се разширяват по покритие и тук отново има поле за битка на нефтените компании с тях.

В тази битка вече има няколко подхода – BP например вече купи най-голямата в момента мрежа от зарядни станции в Англия - Chargemaster. Втората по големина нефтена компания в света - Shell, купи миналата година най-голямата европейска мрежа New Motion и направи сделка с Ionity, мрежата за бързо зареждане в Стария континент съвместно дело на BMW, Daimler, Ford и VW.

Приключи ли ерата Маркионе?

Подобни

НОВИЯТ CITROEN BERLINGO ПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА “МЕЖДУНАРОДЕН ВАН НА ГОДИНАТА 2019”!

НОВИЯТ CITROEN BERLINGO ПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА “МЕЖДУНАРОДЕН ВАН НА ГОДИНАТА 2019”!

Днес, новият Citroën Berlingo ван беше обявен за носител на наградата „Международен ван на годината 2019“ на салона за...

Euro NCAP провери безопасността на четири нови за европейския пазар модела (Видео)

Euro NCAP провери безопасността на четири нови за европейския пазар модела (Видео)

Независимата асоциация Euro NCAP публикува резултатите от проведени с четири нови за европейския пазара автомобила, които са...

Премиера за България на изцяло новия Audi Q8 – моделът, който разбива границите и поставя изцяло ново измерение - видео

Премиера за България на изцяло новия Audi Q8 – моделът, който разбива границите и поставя изцяло ново измерение - видео

- Визуални технологии подсилват силата на преживяното - Моделът вече е наличен в дилърската мрежа на Порше БГ - Първите продажби са...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: