ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

На днешната дата се ражда основателя на Toyota Motor Corporation

like0 unlike0
11 Jun 2013 Новини
289
0
На днешната дата се ражда основателя на Toyota Motor Corporation

1894 - ражда се Киичиро (Киитиро) Тойода (1894-1952), бъдещият основател на Toyota Motor Corporation.

1895 - на днешната дата се състояло първото в света автомобилно състезание за скорост. По маршрута Париж - Бордо - Париж, 1200 км., стартират 22 автомобила и мотоциклета, от тях 15 бензинови, 6 парни и 1 електрически. Победител става Емил Левасор с автомобил Panhard et Levassor, преодолял дистанцията за 48 часа и 47 минути.

1895 - първият американски патент за "автомобил" получава американския инженер Чалрз Дюри.

1906 - открита е първата в Париж автобусна линия, Монмартр - Сен-Жермен-де-Пре. Линията се обслужвала от 30-местни, двуетажни автобуси, марка - Brilliе-Schneider - 32 к.с.

1928 - от конвейрите на Plymouth Motor Corporation слиза първия Plymouth 4 - нескъп модел с 4-цилиндров двигател, който бил пряк конкурент на евтините Ford и Chevrolet. Plymouth 4 бил малко по-скъп от конкурентите си, но затова пък бил доста по-съвременен в техническо отношение.

1940 - от Москва към Благовещенск (Амурска област) тръгва газогенерторен камион ГАЗ-24 или "Самовар", както шеговито наричали модела. За 55-те дена камоина изминава 8400 км. и изгаря 23 куб.м. дървесина от бреза, дъб и бор, а в районите където нямало дървесина, стари траверси.

1955 - автомобилната гонка Le Mans във Франция, която се провежда на днешата дата остава в историята като една от най-трагичните. В резултат от грешка на автомобилен пилот (експертите все още спорят по въпроса, който точно е виновен) болид Mercedes 300 SLR рязко изменя курса си и прелетява през предпазния насип и се врязва на пълна скорост в публиката. В резултат на това загиват 83 души и 120 са ранени.

1996 - във Великобритания се провежда първия Carfree Day (Ден без автомобили).

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *:

Виж какво се случи на: