ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Концептът Quant 48Volt показва нов подход към електромобилите

like0 unlike0
Auto-Press 21 Feb 2017 Новини
15
0

Концептът Quant 48Volt показва нов подход към електромобилите

Концептът Quant 48Volt показва нов подход към електромобилите
/add_images/news/022017/s_1487667603_926.jpg
  1. Концептът Quant 48Volt показва нов подход към електромобилите
  2. Концептът Quant 48Volt показва нов подход към електромобилите

Компанияjd NanoFlowcell от Лихтенщайн пусна нова порция снимки на най-новия си модел Quant 48Volt и съобщи повечко технически данни за него. Основната особеност на модела е използването на поточни акумулатори, изработващи електричество при преминаването на йонизирани течности от двете страни на йонообменна мембрана. Тази технология осигурява на модела пробег с едно зареждане от над 1000 км!

Компановъчната формула на електромобила е двувратка 2+2 с пълно задвижване. Силовият агрегат се състои от четири електромотора с обща мощност от 560 кВт/761 к.с. Това позволява на електромобила да се ускорява от място до 100 км/ч за само 2,4 секунди. Максималната скорост на машината е ограничена на 300 км/ч.

Йонизираните течности използвани в батериите са разтвор от няколко органични и минерални соли. Относителната плътност на съдържаната енергия е над 600 Ватчаса на литър. За сравнение – литиево-йонните акумулатори предлагат 250-500 Втч.

Течностите се съхраняат в два резервоара по 200 л и се подават в шест йоннообменни ядра, които заедно осигуряват на системата запас от енергия от около 300 кВтч. Само едно от ядрата осигурява ток със сила до 1500 А. Ядрата имат гъвкаво управление на изходната им мощност и заради това в конструкцията няма буферни кондензатори, което е позволило да се намали общата маса на колата.

Един от главните плюсове на проекта е че зареждането с йонизираните течности е същото както при зареждането с бензин. Но за използването на подобни автомобили в ежедневието ще се наложи развиването на инфраструктурна мрежа за зареждане. Според авторите, тези течности не са токсични, не са възпламеняеми и работят еднакво добре и при жега, и при студ.

Интересна особенност на модела са 45-фазните нисковолтови синхронни електромотори със специална мрежа от алуминиева сплав, заменяща класическата медна оплетка. Тези мотори са по-компактни и по-леки от традиционните със същата мощност, и са по-прости и евтини за изработка. Другото им преимущество е високият КПД в широк диапазон на оборотите, както и максималният въртящ момент от по 2000 Нм във всяко колело.

Ниската цена на компонентите е другият повод да се премине на нисковолтовата система 48 В, за разлика от предходния модел, където тя беше над 700 В. В индустрията тенденцията е обратна – повишаване на напрежението или в акумулаторите или в горивните клетки - в Tesla S e 375 В, в Toyota Mirai — 650. И двете системи – високо и нисковолтовата си имат преимущества и недостатъци.

NanoFlowcell особено набляга на безопасноста - с 48-волтовата система нито при ежедневната експлоатация, нито при катастрофа им опасност пътниците или спасителите да бъдат подложени на токов удар. Засега, обаче, няма информация дали е замислено серийно производство от страна на NanoFlowcell. Представяйки новия си концепт на автосалона в Женева в началото на следващия месец, разработчиците на използваната в него технология явно разчитат да привлекат вниманието на други големи автопроизводители.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: