ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Концептът Jeep Wrangler 75th Salute отваря нова страница в историята на марката

like0 unlike0
Auto-Press 21 Jul 2016 Новини
39
0

Концептът Jeep Wrangler 75th Salute отваря нова страница в историята на марката

Концептът Jeep Wrangler 75th Salute отваря нова страница в историята на марката
/add_images/news/072016/s_1469091602_389.jpg
  1. Концептът Jeep Wrangler 75th Salute отваря нова страница в историята на марката
  2. Концептът Jeep Wrangler 75th Salute отваря нова страница в историята на марката

Марката Jeep е в най-добрата кондиция в историята си. През миналата година реализира над 1,2 милиона автомобила, като за четвърта поредна година отбелязва все по-високи и рекордни продажби и печалби.

Точно преди 75 години - на 15-и юли, компанията Willys-Overland сключва контракт с правителството на САЩ за доставка на армията на всъдеходите Willys MB. Този момент се смята за рожденна дата на марката Jeep, независимо, че самото й име идва по-късно. За да ознаменуват рождението си преди три-четвърти век американците направиха американски и европейски събори на притежателите на автомобилите й и създадоха няколко уникални концепта, сред които може би най-интересен и знаменателен е Wrangler 75th Salute, напомнящ и външно предтечата си Willys MB.

В основата на концепта е Wrangler с късото междуосие, загубил не само вратите си, но и средната колонка. По същия начин дизайнерите на компанията подходиха и при цяла гама шоу-кари, външно подражаващи на историческите й модели от 50-е и 60-е години на миналия век.

Босът на марката Майк Менли отбеляза, че Wrangler 75th Salute е мигновенно узнаваем като Willys. Особенна ценност в концепта както при първия модел е надмощието на функцията над формата. Дизайнът отново подчертава простотата и военната насоченост на машината. Майк казва че автомобилите на марката Jeep както никои други предоставят на собствениците си чуство за свобода и вдигат високо нивото от гледна точка на оф-роуд възможностите, подарявайки множество увлекателни приключения сред природата. И то в много голяма степен заради военните корени на марката.

Шеф-дизайнерът Марк Алън и Чък Падън, мениджър на фабриката на марката в Толидо, споделят, че концептът Wrangler 75th Salute е направен на същата производствена линия, заедно с нормалните Wrangler-и, и че това не е създало никакви технически и организационни проблеми.

Уникалният всъдеход има оригинална маслено зелена боя, както при машините от войната, джантите са стоманени, 16 цола, с 32-цолови, назъбени по старому гуми, резервна гума отзад, прости стоманени брони с куки за дърпане, външни ключалки на капака и огледала в ретро-стил. Предното стъкло се сваля напред, опирайки се на дървени подложки, както при оригинала. Под капака обаче има сериозна разлика – съвременен мотор Pentastar V6 3.6 л и шестстепенна механична предавателна кутия, а на предните калници са монтирани бронзови юбилейни емблеми.

Ако се компресира историята на марката Jeep в минута, може добре да се види силната приемственност в облика на моделите, особено на модела Wrangler. Може би затова е било толкова лесно той да се превърне в концепт силно приличащ на военната машина.

Заводът в Толидо, Охайо скоро ще получи инвестиция от $700 милиона за преоборудване и модернизация заради пускането в производство през следващата година на новото поколение на Jeep Wrangler. Новият модел ще запази узнаваемия дизайн на марката и рамната конструкция, но ще има по-широка моторна гама. Към бензиновия, шестцилиндров мотор ще се добави четирицилиндров турбомотор, а по-нататък ще има дизел и хибриден вариант.

След обновлението на завода ще нарасне производителноста му и ще може да се качи на конвейера и дългоочакваният вариант пикап. За целта производството на Jeep Cherokee ще бъде преместено в Белведере, Илинойс, за което са отделени $350 милиона, а производството там трябва да тръгне през следващата година.

Очакват се и сериозни промени в моделната гама – ще се завърнат историческите имена като нови модели Wagoneer и Grand Wagoneer в 2019-а година в горния й край. А в долния край на гамата ще се появи по-малък модел от Renegade.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: