ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Кола на старо или нова – това е въпросът?

like0 unlike0
Auto-Press 20 Nov 2017 Новини
36
0
Кола на старо или нова – това е въпросът?

Рано или късно пред човека изниква въпросът за купуване на автомобил. Възможностите са две – нов или “нов внос”, а дилемата не е никак лесна за разрешаване. Новата кола е доста по-скъпа, губи по-бързо остатъчна стойност с годините, а пък употребяваната изисква много повече усилия и средства за подръжка, въпреки че е по-евтина. Пробелмът не е еднозначен и неща които по време на избора изглеждат незначителни с времето могат да се превърнат в сериозни проблеми или пък обратно в голям плюс, така че трябва да им се обърне предварително внимание.

Грешките при купуване на автомобил на старо

Често при решаване на въпроса, дали да купим нова кола или употребявана, се ръководим от това – какъв транспорт ни е нужен и дали ми е достатъчно дълбок джоба за нея. Но нито единият, нито другият не дават правилния отговор, защото желанията ни не винаги са адекватни на възможностите ни. Наличните авоари почти винаги означават, че можем да си купим мечтаната скъпа кола /често ненужна или пък за хвалба/, или пък прекалено евтина, също не отговаряща на нуждите ни. Парите са един от главните фактори, но все пак по-важен е въпросът за какво купуваме колата.

Ако потърсите съвет из форумите, повечето мнения са за купуване на стар автомобил. Те са подкрепени от информацията, че новата кола губи почти 10%-20% от цената си в момента, когато напусне дилърския салон и стане ваша собственост. После следват още от 10% до 40% спад след година експлоатация. Съветът тук е – купете употребяван, а не нов автомобил от дилърите и ще имате практически нов, само че с поне 20% по-евтин. Съветът в някои случаи работи, но не винаги и не за всички. Донякъде като при избора на жена и това е на късмет...

Автомобил на кредит

Тук преди всичко трябва да си отговорим на въпроса – Готов ли сме да изсипем на куп парите или да се обвържем с кредит. Ще можем ли да го плащаме, на каква лихфа и от кого да е кредитът? Търговците и на нови, и на употребявани автомобили чест предлагат добри варианти на отстъпки и разсрочено плащане, благодарение на които в крайна сметка можете да получите дори по-добър автомобил от този който сте искали.

Падането на цената

Износването на колата и спадането на цената й с времето е процес, който не се вижда явно, но напомня за себе си, когато тръгнете да продавате автомобила си. Тези загуби могат и да са доста съществени, и за да ги съкратите трябва да мислите по въпроса още преди покупката. Не е важно, нов или употребяван е автомобилът – и в двата случая настъпва поевтиняване с времето, при едни модели повече, при други по-малко. Най-слабо губят цена най-популярните модели, малките коли също, докато луксозното ниво коли през първите три години на употребата си губят до 60% от цената си с някои редки изключения, докато при масовите, бизнес и бюджетни модели обезценката варира в рамките на 20%-30%.

Ремонтът на автомобила

Тук предимството определено е на новите автомобили – те имат масово до петгодишна гаранция, докато при употребяваните много рядко може да има някаква, особено при т.н. автоджамбази. Ремонтът на стар автомобил изисква не само значителни средства, но още сили и време за търсене на нужните части и добър автомобилен майстор. Ако това ви плаши и няма да можете да го изтърпите, то изборът е в полза на новия автомобил при който в годините на гаранция ще се отървете от усложнения.

Ако все пак изборът ви падне върху автомобила втора ръка, то трябва добре да си направите проучването – кои модели са по-здрави, по не се чупят и са по- дълготрайни. Тук е мястото на добра консултация с опитен автосервизен работник. Колкото и добре да е гледана колата и да е стояла в гаража на бабата, след определен пробег, да речем 50-на хиляди километра, започва износването на възли и детайли, а от там и нарастват бъдещите разходи за техническо обслужване и ремонт. Колкото е по-висок пробегът, толкова по-голям е и този риск, както и причина за това да се навъртат обратно километражи при предлаганите автомобили втора ръка.

Отново в началото – нов или стар автомобил?

На първо място трябва да сте наясно за какво купувате колата, на второ търсете акции и отстъпки при дилърите, на трето мислете за загубите свързани с амортизацията и не забравяйте за времето и средствата изгубвани при ремонта и техническото обслужване. Мислете за плюсовете и минусите в двата случая.

Плюсове и минуси при новия автомобил

Плюсове - с купуването на нов автомобил имате и голяма радост от новичката вещ, увереност в юридическата чистота на автомобила и имате гаранции с години. Новата кола е съвременна по дизайн, конструирана по последната дума на техниката, снабдена е с удобни екстри и неща, има полезни технологии. С помоща на изгодни кредитни условия можете да купите дори по-добър автомобил отколкото сте очаквали, новата кола гарантира по-дълга служба без ремонти, обслужването се извъшва в сертифицирани за целта сервизи, а не на тротоара, от професионалисти обучени за ремонт и обслужване на конкретната ви марка. И на края но не на последно място новата кола е многократно по-безопасна в случай на катастрофа.

Минуси – по-скъпа е, понякога плащате повече отколкото е необходимо за престижна марка или нов модел, по-съществено е спадането на цената спрямо първоначално платената с годините.

Достойнства и недостатъци на употребявания автомобил

Плюсове – доста по-ниската цена, отколокото при новите коли. По-бавната обезценка при последваща продажба. Ремонтът може да се прави не само при оторизираните дилърски сервизни центрове а дори и самостоятелно при достатъчно умения. Цената на ремонта по принцип е доста по-ниска, особено ако сте внимавали при закупуването на колата.

Минуси – липсват гаранции, изборът е по-труден, не можете да поръчвате собствен набор от екстри, а взимате колата на готово. Автомобилите с пробег се кредитират по-трудно и при по-лоши условия /по-високи лихфи/. Не се знае понякога през колко ръце е преминала колата. Купуването на стар автомобил крие множество и неподозирани рискове, като колкото повече собственици е имал автомобилът, толкова те са по-много.

Така че внимавайте, мислете, умната и не бързайте!

Честито!

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: