ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Карлос Гон поема и кормилото на Mitsubishi?

like0 unlike0
Auto-Press 20 Oct 2016 Новини
46
0
Карлос Гон поема и кормилото на Mitsubishi?

Nissan Motor ще утвърди като супер-бос на Mitsubishi Motors своя ръководител Карлос Гон, след като японската компания поеме напълно контрола на по-малкия автопроизводител. Така 62-годишният Гон ще стане първата топ-фигура в автомобилния мениджмънт, оглавил три световни автомобилни производителя – Nissan, Renault и Mitsubishi. Информацията идва от бизнес вестника Nikkei и е потвърдена от агенциите Bloomberg и Reuters. Според информацията Гон е помолил президентът на Mitsubishi Осаму Масуко да си остане на сегашната длъжност.

Карлос Гон има в автоиндустрията репутацията на специалист по изправяне на крака на закъсали компании. В арсенала му за целта е драстичното намаляване на разходите. Той доказа успешно подхода си с поправянето на Renault през 90-е години на миналия век и на Nissan в началото на този, за което получи и прозвището “Le Cost Killer." Поемайки Nissan като президент, той научи японците да говорят само английски в компанията и успя да я изкара от блатото на финансовото потъването скъсвайки с т.н. “keiretsu” мрежа от доставчици, пречеща на производителя да реагира бързо на промените в икономическата ситуация, затваряйки заводи и засилвайки сътрудничеството в техническо отношение с Renault.

Говорител на алианса Renault-Nissan е нарекъл съобщението “спекулация”, а от Mitsubishi са отказали коментар по него. Независимо от това анализаторите смятат, че за Гон ще е лесно да повтори упражнението от преди години, когато успя да изправи закъсалият Nissan на крака, чрез програмата си за уеднаквяване на платформите, намалявайки разходите и дори затваряйки производства. Има и мнения, че топ-мениджърът има достатъчно работа на досегашните си позиции и че ще му дойде нанагорно да поеме и проблемите на трети автопроизводител.

Nissan обяви през май тази година че ще закупи контролният пакет от 34% акции в Mitsubishi на цена от 237 милиарда йени ($2.3 милиарда), след като по-малаката компания изпадна в криза след съобщението че сътрудниците й са фалшифицирали показателите за икономичност на четири нейни модела, включително и два произвеждани за Nissan. През август сагата с фалшивите данни се задълбочи, защото се оказа, че са фалшифицирани показателите на още осем модела, сред които Pajero и Outlander.

След финализирането на сделката с Nissan компаниите от Mitsubishi Group – търговската Mitsubishi Corp., Mitsubishi Heavy Industries Ltd. и Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ ще разполагат общо със 17% акционно участие. Mitsubishi трябва да вземе решение за промени в ръководния си състав на годишната среща на собственици на акции през този декември, когато трябва да бъде приключена и акцията по закупуването на акциите му от страна на Nissan. Това ще направи алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi четвърта в света по големина автомобилостроителна група.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: