ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Какво важно се случва на 10 януари?

like0 unlike1
10 Jan 2013 Новини
236
0
Какво важно се случва на 10 януари?

1903 - в италианския град Варезе се ражда Фламинио Бертони (1903 - 1964) бъдещ склуптор, но най-важното - световно известен автомобилен дизайнер, чийто работи са основополагащи в автомобилната индустрия. Много години Бертони работи за Citroеn. Той създава авангардните за времето си модели като Traction Avant, 2CV , H Van и Ami 6. Но световна слава му донася създаването на Citroеn DS.

1938 - окончателно е утвърден външния вид на модела Volkswagen Kafer, над който работи Фердинанд Порше - легендарния народен автомобил VW „бръмбър”, и незнайно защо само у нас известен като  VW „костенурка”.

1942 - Ford Motor Company подписват договор за производство на армейски високопроходим автомобил. Проекта е на компанията Willys-Overland, а официалното обозначение на модела е GPW - превърнал се в легенда през Втората Световна война.

1949 - в САЩ се предлага за първи модела Volkswagen Beetle (модела 1948 г.). От модела за цялата 1949 г. се продават само две коли, и се затвърждава първоначалното мнение, че марката няма бъдеще на този пазар, но историята показва обратното.

1956 - Ford Motor Company официално регистрират търговската марка Thunderbird.

1979 - във Волфсбург е пуснат последния четириместен кабриолет Volkswagen 1303 Cabriolet, който през 1949 г. започва да се произвежда в Оснабрюк, на базата на Volkswagen Beetle (Kafer). 

1993 - в Италия се забраняват целувките зад волана.

1996 - е отбелязан рекорден пробег на автомобил по километраж. Рекордьора е VW Beetle, 1963 г. производство, собственика му е жител от Пасадена (щат Калифорния). Регистрирания пробег е 1 милион 592 хиляди 503 мили.

2000 - Ford Focus за първи път в историята е признат за „Автомобил на годината” едновременно в Северна Америка и Европа.

2008 - индийската автомобилна компания Tata Motors на изложението Auto Expo в Делхи за първи път показва най-евтиния автомобил в света - Nano.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *:

Виж какво се случи на: