ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Jaguar I-Pace може и да бръмчи – видео

like0 unlike0
Auto-Press 19 Jun 2018 Новини
169
0
Jaguar I-Pace може и да бръмчи – видео

Едно от нещата с които се хвалят производителите на електромобили е тяхната ... тишина. Електромоторите в най-лошия случай произвеждат леко свирене и то с увеличаването на обротите. Това осигурява обезшумяване в купето за което класическите автомобили могат само да мечтаят. Затова малко странно ми позвуча по време на представянето Jaguar I-Pace в Португалия миналата седмица, че колата има система за изкуствен шум, когато се ускорява, останах малко очуден.

И наистина системата Active Sound Design ще бъде една от най-коментираните екстри на колата. Реално погледнато естествен е въпросът защо трябва да се вкарва шум в купето през говорителите на аудиосистемата? Оказва се че има защо...

Това е допълнителна екстра попомагаща безопасноста на автомобила при движение, освен задължителната вече за известяване на околните пешеходци, че се приближава автомобил. При новия електрически автомобил на старата британска марка, системата за външен шум работи при скорости от порядъка на 20 км/ч и успешно предупреждава без стряскане пешеходите, че наближава автомобил. Но освен нея има още една за създаване на изкуствен шум, която е в помощ на водача.

Сериозна част от тест-драйва на новата машина премина на пистата Algarve International Circuit iв Портимао. Пистата е много технична – с 15 завоя, повечето от които скрити, изкачвания и спускания. Когато се опитваш да караш бързо, дори и със съвети от опитен инструктор, очакваш да получаваш информация от автомобила – от отговора на волана, поведението му в завой, от шума на мотора. За последното обаче да- ама не. И тук идва на помощ системата за изкуствен звук.

С I-Pace в Портимао на старт-финалната права се развиваше малко над 200 км/ч преди да настъпи зоната на спиране за първия завой, която е в леко нанадолнище. Как се спира при такава скорост тежката над два тона машина? Изкуственият звук дава добро чуство за скороста, която при нормална ситуация без него, направо може да излъже водача и той да излети от трасето. Е, не като звука от пистарка с ДВГ, но е добре, че го има.

От Jaguar наричат состемата Active Sound Design и тя може да бъде регулирана чрез сензорния екран на инфотеймънт системата. В най-слабото положение "calm" тя дава минимално чуство за това как се ускоряват оборотите на моторите. За тези които обичат динамичното каране ще е доста полезен режимът “Dynamic”. Aко пък искате да се насладите на тишина в купето няма проблем, можете да настроите системата както си искате.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: