ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео

like0 unlike0
Auto-Press 15 Jun 2018 Новини
214
0

Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео

Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
/add_images/news/062018/s_1529013602_900.jpg
  1. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  2. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  3. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  4. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  5. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  6. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  7. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  8. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  9. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  10. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  11. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  12. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  13. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  14. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  15. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  16. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  17. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  18. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  19. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  20. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  21. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  22. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  23. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  24. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  25. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео
  26. Jaguar I-Pace - бъдещето днес и то достъпно! - видео

Едва ли някой е очаквал толкова смела крачка от марка с толкова голяма традиция. Да забравиш традиционния си спортен ДВГ и да прекроиш из основи теорията и практиката си досега за това как трябва да изглежда една истинска гояма британска котка си иска смелост, кураж и истинско визионерство. Да вкараш токът в Jaguar, да промениш изцяло техниката и компановката на автомобила и в същото време той да си остане в “jag-прайда” наистина е смела и неочаквана от публиката крачка. Точно на този скок в неизвестноста, но с визия за бъдещето направиха хората на Jaguar с третия си поред кросовър Jaguar I-Pace, в който не мирише на бензин, а цар е електричеството. Един истински инжинерен шедьовър!

И в същото време добре подплатен от маркетингова гледна точка. Две са съвременните тенденции които най-бързо заладяват автопазара - кросовърите и лектромобилите. Е, I-Pace ги обединява в едно, без да забрави да се представи на пътя и пистата като един истински Jaguar. Въпреки че тежи над два тона този SUV се усеща на пътя като спортен автомобил, особено при движение по засукани пътища. Jaguar I-Pace e наистина завършен от всяка гледна точка електрически SUV – бърз, забавен за каране, луксозен и практичен едновременно, предлагащ достатъчно пробег за редовна експлоатация без грижа за евентуално свършване на тока.

По силуета си машината е по-скоро динамично крос-купе напълно отговарящо на стила “кабината напред”. Да се проектира подобен автомобил е мокрият сън на автомобилния инжинер – няма ги традиционните агрегати, трудни за удачно вкарване в рамките на купето, разполагането на елдвигателите е директно на осите, центърът на тежеста е ниско, разпределинието е идеалното по оси – 50:50, плоският акумулатор е в пода и не пречи на нищо в купето. Наистина бъдещето при Jaguar e вече днес и то достъпно, а не само за избрани.

Аеродинамиката е също толкова важна за един електромобил, колкото за класически с ДВГ. При i-Pace са си поиграли доста с организирането на въздушните потоци около и дори в каросерията. В предницата е създадена специална организация на потока от горната част на радиаторната решетка през капака към предното стъкло. Острите ръбове в страниците и задната част осигуряват максимално ефективно откъсване на въздушния поток от купето. Заради намаляването на аеродинамичното съпротивление са се отказали и от задната чистачка, а са използвали стъкло с водоотблъскващо покритие. За ефективното му очистване спомага въздухът минаващ през специален процеп в задния спойлер. Коефициентът на аеродинамичното съпротивление на каросерията Cx е едва 0,29.

Автомобилът се управлява отлично, както и подобава на истински Jaguar. 650-килограмовият акумулатор е разположен ниско, по цялата площ на пода. Това сваля много надолу центърът на тежеста, нещо много положително също за добрата управляемост и устойчивост в завой, както и идеалното разпеделение на масата по оси. Капацитетът от 90 кВтч, по данни на компанията осигурява пробег от 480 км на теория. На практика той е по-малък, особенно, когато се радваш в пълна мяра на 400-е кончета от електромоторите. Но и тогава не е проблем изминаването на над 300 км без дозареждане. 400-е елкончета осигуряват “скачане” от място до 100-е за под пет секунди – 4,8, а наличният от нулата максимален въртящ момент от 696 Нм на двата мотора предлага фантастична елестичност. Реално погледнато заради регенеративното спиране няма нужда от прекомерна употреба на педала на спирачката и при набиране на опит тя едва ли ще е нужна често.

I-Pace е не само първият електрически кросовър в историята на марката, но и първи с пневматично окачване и възможност за регулировка на пътния просвет. Предното окачване е заимствано от модела F-Type, задното е преработено от това на F-Pace. В стандартно положение просветът е 155 мм, а в най-горно 205, което е повече от прилично за такъв кросовър. При скорости над 105 км/ч просветът автоматично намалява с 10 мм.

I-Pace е много просторен вътре за външните си размери, заради дългото междуосие и късата предна част, предлага и багажен обем от 656 литра. При сгъване на задните седалки товарният обем нараства до 1453 литра. Налице е и още един малък багажник – 27 литра под предния капак на автомобила. Дръжките на вратите са в стила на Range Rover Velar с пълно скриване и излизане, ефектно решение тествано при критични минусови темеператури в Швеция.

Интериорът е “умен”, леко футуристичен и модерен с изобилие от екрани. Пред очите на водача е електронното приборно табло, вдясно от него е 10-инчовият сензорен екран на инфотеймънт системата, под него е разположен още един сензорен екран за управление на климатичната система със запазени класически кръгли въртящи се команди за регулировка на температурата. Навигацията показва и наличният заряд в акумулатора в предстоящи точки по избрания маршрут. Свързаноста в колата не липсва – в I-Pace се предлага 4G WiFi hotspot осигуряващ интернет достъп на до осем устройства, налице са шест USB порта и три 12-волтови контакта. I-Pace е и първият модел на Jaguar с връзка с Alexa, която позволява на ползвателите да задават гласови въпроси за състоянието на автомобила и нивото на зареждане.

Като екстра се предлага хед-ъп дисплей с добра и ясна графика. Интериорът не оставя и капка съмнение, че е на Jaguar, но в детайлите си е самобитен. Традиционният кръгъл селектор на трансмисията е заменен от бутони с познатите обозначения D, N, R и P.

Машината не е евтина, но е достъпна, а нещата стават много по-розови след като я платите, защото зареждането й с ток е много по-евтино, отколкото това с бензин или дизел. Екипировката й за безопасност е широка и подобно на останалите модели на марката, носители на топ 5-е звезди за безопасност, се очаква колата да получи същата оценка при краш-тестовете на независимата организация EuroNCAP.

До сега Tesla Model X беше единственият електрически кросовър на пазара. Сега този измислен за технократи автомобил, разполагащи с дебели портфейли ще се срещне на пазара с продукт на истинска автомобилна компания с дълга и славна история. Но скоро в тази редичка ще застанат още подобни, най-вече от голямата немска тройка и конкуренцията отново ще стане жестока. Стратегията на британците е проста – растат оборотите на пазара на кросовъри, а този на електромобилите скача с десетки проценти. Засега брутния му обем е малък – през миналата година в света са реализирани 1,3 милиона електромобила, но още през тази година продажбите ще са двойно по-големи.

Засега обаче конкуренцията е Щатите – Англия. Скъпият американец се харесва на хора с високи финансови възможности, търсещи модерен имидж и харесващи високите технологии. I-Pace е по-достъпна алтернатива и реално предлага повече емоции на пътя. Купето на iPace е 95 процента алуминиево, което го прави по-лек.

Но истината друже мой е в практиката на живота и най-добре изпъква на пътя, а и на пистата. За втори път имах възможност да се порадвам на прекрасната машина – първият път за много кратко през пролетта в Женева, този път цели два дена в Португалия по засукани пътища, яка безпътица и на пистата Autódromo Internacional do Algarve. Тя е обичана от тестовия екип на Jaguar заради доста коварния си характер, резки изкачвания и спускания и завои без видимост – идеални условия за истинско драйвърско изпитание.

Но преди да стигнем до пистата завъртяхме доста километри по извитите португалски пътчета. За да се тръгне се натиска бутона D, първоначално докато се свикне се оперира нежно с педала на “газта”. Колата тръгва плавно и безшумно напред, подобно на класически автоматик. Първото което прави впечатление е мекото окачване – дори и в спортен режим то почти не допуска вибрациите в салона.

След съвсем нелошите португалски второ и третостепенни пътища идва традиционният за марката оф-роуд. По макадам и селски път колата върви уверено, пълното задвижване дава увереност и при по-висока скорост, електрониката умело разпределя тягата към колелото с най-добро сцепление с пътя. Купето е достатъчно твърдо, най-твърдо от тези на всички ягуари досега, надвисванията къси. Не се мина и без малко оф-роуд екстрем – първо през рекичка с половин метър и малко отгоре дълбочина, след това стръмно изкачване по 23-градусов наклон /45 градуса геометричен/. Добър помощник на него е оф-роуд круз контролът, при включването на който колата сама преодолява участъка с предварително зададена скорост, а на водача му остава само да върти волана.

И след това дойде черешката на тортата – пистата край Портимао. Кратък инструктаж и първо две обиколки с F-type за загрявка и за сравнение с последващите обиколки с i-Pace при сравнително еднаквите мощности на двата атомобила. Няма как да обясниш чуството на изстрелване от нулата веднага с наличните максимални 696 Нм – тихо, безпощадно и без типичното чуство на спортна бегачка. На края на старт-финалната права малко над 200 с леко реактивно жужене на моторите при при максималните 13 000/мин и шума на гумите. Тишината притъпява чуството за скорост, дотолкова че дори в някои от завоите става опасно. Колата си е тежка, но лека за управление, балансирана и послушна. Заради ниския център на тежеста страшно устойчива и почти без накланяния в завоите. Висока скорост в завоите, спирания, ускорявания – пълно шест за такъв род машина.

Без задръжка и наклон колата описва дъгата – отзивчивост недостъпна за автомобилите с по-високо разположен център на тежеста. При кросовъра F-Pace той е по-висок с цели 13 сантиметра. Ел-Jaguarът много добре се контролира в завой с малки движение на педала на газта, заради това че моментът се развива първо от задния мотор-генератор, а рекуперативно спирачният се прилага основно към предния мост. Това е особено радостно за хора които харесват вървежа с вратите напред на път с понижено сцепление.

Рекуперативната система подпомага спирането преди завоите, добавяйки допълнителни – 0,4 “же”. Реално погледнато в нормалното каране колата може да се кара без да се докосва спирачката. Рекуперацията е задължителна за електромобилите, когато се търси увеличаване на пробега. В i-Pace тя може да бъде с различна степен, което се настройва от менюто в колата. Тя определено спомага за удължаване на пробега при грамотното й използване. И все пак – какъв е реалният пробег?

При тръгването от летището акумулаторите бяха заредени на 95%, но заради климатика, музиката и безжичното зареждане на телефона след стотина километра бяха вече на 67%. Простата сметка сочи че в условията на топлото лято и режим на реуперация зарядът би стигнал за изминаването на над 330 км. 40-минутно бързо зареждане от 100кВт зарядно ви добавя още над 300 километра пробег. При 50 кВт зарядно същото става за 85 минути. Пълното зареждане от домашно зарядно 7 кВт отнема 12 часа.

Друг е въпросът какъв ще е реалният пробег на колата през зимата. А тогава ще трябва да работи и подгряването на купето. На брифинга за колата стана ясно, че акумулаторите "обичат" да работят в типичния за човека температурен диапазон - между 20 и 30 градуса. Охлаждащата система на акумулатора през зимата може да да бъде загрята предварително използвайки външен източник на ток. Другата питанка за акумулаторите е доколко запазват капацитета си с годините. От Jaguar дават осемгодишна гаранция, но не за капацитета, а за работоспособност по принцип.

Сред плюсовете за собственика на I-Pace е това че забравя за традиционните сервизни обслужвания със смени на масла и хидравлични течности, меренето на нивото на маслото и антифриза, а със смартфона си може да програмира зареждането да става през ноща при по-ниска тарифа.

Другият плюс в сравнение с американския кросовър е цената - в Германия базовият Jaguar I-Pace с 18-цолови колела струва 77 850 евро, приблизетелно толкова, колкото базовия Cayenne. Jaguar I-Pace се прави по договор за сглобяване в завода на компанията Magna Steyr в австрийския град Грац. Този завод може да осигури максимален капацитет от 30 000 коли годишно, което е висока цифра за електромобил.

Интерес представляват и предвижданията за остатъчната стойност на колата при повторна продажба. Анализаторите предвиждат за базовия вариант I-Pace S ниво от 55.8% от оригиналната цена на ново след три години и пробег от 50 000 км. Нивото SE ще задържи при същите условия 55.1% от цената си като нов, а топ-изпълнението HSE и първоначалната серия First Edition ще задържат съответно 54.7 и 54.8%.

И какво накрая? Без да си кривя душата смело се подписвам, че Jaguar е успял да създаде не само най-добрият електромобил в момента на пазара, но и един от най-привлекателните като цяло автомобил не само при електрокарите. С вида си, начина си на каране, поведение на пътя I-Pace наистина променя “играта", както за марката, така и за електромобилите на пазара. Колата определено дефинира нов пазарен сегмент – на луксозните електрически SUV-ове.

Веднага дочувам въпрос от миманса - “А къде остави Tesla?” Шефовете на английската марка не виждат американската кола като сериозен конкурент – не е достатъчно луксозна, прекалено е скъпа. Но признават първенството във въвеждането на технологията, ускоряването което американците осигуриха на сектора и принудиха всеки голям традиционен производител да се захване със създаването на фамилии електромобили.

Фаро – София

Инж. Иля Селиктар

Видео и снимки – автора и JLR

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: