ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Honda прескочи бариерата на 10-е предавки и двата съединителя в роботизираната кутия

like0 unlike0
Auto-Press 25 Aug 2016 Новини
41
0
Honda прескочи бариерата на 10-е предавки и двата съединителя в роботизираната кутия

Honda Motor патентова роботизирана кутия с 11 степени и три съединителя. Авторът на разработката Изуми Масао смята, че новата схема ще позволи да се сменят предавките още по-бързо, без да се губи въртящ момент към колелата и предавките ще са повече и ще се избират по-точно и бързо. Предназначението на новата кутия е за “малки автомобили търсещи по-висока икономичност”.

Реално погледнато днес в автомобилната индустрия дори деветстепенните кутии са рядкост. Honda предлага такава за спортното си купе NSX. Класическият автоматик с хидротрансмисия също се използва до десет предавки, десетстепенна роботизирана кутия вече също се прилага, но такава с 11 степени засега е уникат. Единствената компания която има патент /но само на хартия/ за единадесетстепенен автоматик от конкуренцията е Ford. Също така уникален е подходът на японците с използването на три съединителя.

При сегашните роботизирани кутии със сдвоен съединител превключването става без прекъсване на силовия поток от мотора към колелата, защото изключването и включването на на двата съединителя /за четните и нечетни предавки съответно/ става синхронно и дори с малко припокриване.

Дори нещо повече – в някои случаи такава кутия може да работи едновременно с двете предавки с дълго приплъзване на четните и нечетни комбинации, като се получават дори “половинки”. Този доста комплициран режим е възможен само при ниски натоварвания.

При японското решение с три съединителя разделянето на предавателните степени между повечето съединители радикално увеличава броя на комбинации на зъбните сцепвания предаващи тягата към колелата.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: