ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

GM анонсира първия си сериен автомобил без волан и педали - видео

like0 unlike0
Auto-Press 15 Jan 2018 Новини
40
0
GM анонсира първия си сериен автомобил без волан и педали - видео

Моделът с име Cruise AV, според уверението на гиганта GM, ще стане първият сериен автомобил в света без волан, педали и каквото и да е друго ръчно управление. Това заявление всъщност не е напълно коректно, защото малки бройки от различни безпилотни шатъли работят в паркове, университетски кампуси, летища и исторически центрове на градове с ограничено движение.

Може би от GM са имали предвид автомобил движещ се по магистралите и нормалните пътища. Навярно това е и предназначението на новия модел развит на базата на напълно електрическата машина на гиганта Chevrolet Bolt.

Самият GM определя модела като “безпилотна революция”, но за пълна победа на автономното управление и неговата технология е доста рано и смело да се говори в момента. Анализаторите открито предупреждават за доста препъни камъни по пътя към реалното приложение на технологията в ежедневната практика. И тук става дума не само за техниката, а още за психологията на хората и законодателството.

Концернът General Motors наскоро подаде в Министерството на транспорта на Щатите петиция за безопасност, в която детайлно са разписани всички мерки, предприети за намаляване на риска от аварии. Това е необходимо за сертифицирането на модела, която концернът иска да види на пътя през следващата година. Компанията има основания за този доста изненадващ оптимизъм, защото ключовите решения на модела са вече пробвани на тестови автомобили с автономно управление, но за всеки случай със запазени ръчни органи на управление.

Множество компании вече имат цели автопаркове с автономни автомобили, но от GM твърдят, че първи са използвали методите на масово производство за масовата направа на автономни автомобили. За разлика от останалите технологии на конкуренцията, безпилотниците на марката се прави заедно със стандратните й автомобили в завода Orion Township и това се смята за положителен фактор за качеството и безопасноста.

Американците казват че автономните им електромобили не просто ще откриват обекти наоколо, но и ще предсказват по-нататъшното им движение. Съобразно с това ще коригират пътя си десет пъти в секунда, проучвайки наведнъж няколко потенциални траектории. Опитите на пътищата в Сан-Франциско и Финикс са показали, че на всеки хиляда изминати мили машините са правили маневри стотици пъти, за да изпреварят или да заобиколят препятствия, да завият на кръстовище, да пропуснат кола на бърза помощ или да заобиколят ремонтен участък обозначен с конуси.

Шофьорските грешки са причина за 94% от катастрофите, смятат от концерна и предполгат че автоматиката ще е по-внимателна и бърза от човека. Засега от GM не говорят за продажби на напълно автономните си автомобили на частни лица, а се предполага че колите ще бъдат използвани в мрежите за споделено пътуване - каршеринг.

Щатът Мичиган вече законодателно разреши пускането на обществените пътища на коли без волан и педали. С усъвършенстването на технологията същото ще направят и другите щати. Използването на автономните автомобили в мрежите за споделено пътуване ще позволи да се намали престоят на автомобилите, а това ще съкрати нужното число на паркоместа в градовете. Отказът от личен автомобил на теория ще намали и броят на колите на пътищата, което е плюс и за безопасноста, и за екологията.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: