ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Geely влага два милиарда долара за развитието на Lotus. Спортната марка ще прави и кросовъри

like0 unlike0
Auto-Press 13 Aug 2018 Новини
143
0
Geely влага два милиарда долара за развитието на Lotus. Спортната марка ще прави и кросовъри

Zhejiang Geely Holding Group подготвя инвестиция от 1,5 милиарда британски лири за възраждането на старата британска марка Lotus. Китайската група, която контролира още Volvo Cars, планира изграждането на нови производствени мощности и развоен център за Lotus в Обединеното кралство и в момента води преговори да увеличи сегашното си участие от 51%, като закупи още от дела на малайзийския си партньор Etika Automotive.

Tози инвестиционен план на китайския милиардар и собственик на Geely Ли Шуфу е да издигне групата си до нивото на такива гиганти като Toyota и Volkswagen Group. Неговата група придоби Volvo в 2010-а и похарчи над 10 милиарда евро за модернизация на произвоствените мощности на шведската марка и за превръщането й в печелившо предприятие. През този февруари Ли стана и най-големият акционер в немския луксозен производител Daimler с участие над 10%.

В плана за възраждането на Lotus фигурерат вече и кросовъри. Lotus работи сега едновреенно върху два паркетника – и двата спортни, с мощни мотори, олекотена конструкция,но без големи офроуд амбиции, а по-скоро подготвени за бързо каране по асфалт.

Главната им разлика ще е в размерите – единият ще е конкурент на BMW X4 и Porsche Macan. А вторият, по-голям, ще е се изправи на пазара срещу BMW X6, Maserati Levante и Porsche Cayenne. Техническата основа на новите Lotus-и е вече готова, като техниката им най-вероятно ще се доставя от Volvo.

Предполага се че новите модели на марката веднага ще тръгнат с хибридни силови агрегати на базата на моделите Volvo XC60 и XC90 в изпълнението T8. Става дума за комбинация от двулитров двг с комбинирано принудително пълнене, електромотор и осемстепенен автоматик. Общата мощност на тази силова комбинация възлиза на 407 к.с., а максималният въртящ момент на 640 Нм.

Засега не е ясно доколко ще бъдат заимствани нещата от моделите Volvo XC60 и XC90, но доста от техните компоненти могат спокойно да бъдат използвани, като силовите агрегати, системите за безопасност и високоволтовата инсталация. Подхвърля се информация, че един от двата кросовъра ще е най-ниският, широк и лек в класа си, както и най-бърз на пистата. Очаква се първият паркетник на Lotus да излезе на бял свят през 2020-а, а след година и вторият.

Lotus не е “народна” марка. Моделите са скъпи, но спартанското обзавеждане и отсътвието на “глезотии” намекват за спортната същност на колите с тази марка. Естествено, не става дума и за огромни производствени партиди – в момента годишните му продажби възлизат на около 1500 коли. С пускането в производство на двата кросовъра се очаква тази цифра да нарасне на 4500–5000 реализации.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: