ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Flanker F – първият руски хиперкар - видео

like0 unlike0
Auto-Press 16 Nov 2018 Новини
52
0

Flanker F – първият руски хиперкар - видео

Flanker F – първият руски хиперкар - видео
/add_images/news/112018/s_1542366002_423.jpg
  1. Flanker F – първият руски хиперкар - видео
  2. Flanker F – първият руски хиперкар - видео

Evil Empire е един от най-старите и известни руски отбори за дрифт. Той е базиран в Санкт-Петербург и благодарение на пилота си Сергей Кабаргин, екипът успя да представи няколко интересни проекта за преработка на автомобили в машини за дрифт-състезания. Последният им проект, обаче, издига състава на DD Kaba на ново, далеч по-високо и качествено ниво – създадоха първият руски хиперавтомобил.

Кабаргин и хората му бяха наясно какво искат и успяха за рекордно кратък срок – за само 12 месеца, да превърнат проекта си в реален автомобил. Проектирането на машината е било изключително компютърно във вид на 3Д модел, което е позволило да премерят прецизно всичките й елементи, още преди реалното им създаване.

Всички части на купето са направени от композитни материали - карбон за интериора и карбон-кевлар за екстериора, където е било нужно да се постигне по-висока здравина. В крайна сметка машината е била събрана от само 100 части. Основният й цвят е оранжев, но някои места са оставили карбонът в оригиналния му вид.

Индивидуализацията намира място и при изработката на джантите – отпред с размер 20×9.5, отзад 20×12. При внимателно заглеждане в тях могат да се видят логата ddKaba, щамповани на джантите.

Двигателят е развит на базата на блока RHS (Racing Head Service). Алуминиевият LS V8 блок с ходов обем 7.6-литра е с цилиндрови глави на Mast Motorsport и смукателни колекторит от Plazmaman Pro Series. След сглобяването му силовият агрегат е бил изпратен за настройване в Москва от компанията GoshaTurboTech (GTT), където са успели да го форсират до максимална мощност от 640 к.с. и да постигнат максимален въртящ момент от 760 Нм.

Цялата тази мощ се поема от трансмисията, в която влизат диференциал Winters Performance и компоненти на кутията Samsonas Motorsport. В окачването са използвани уникални елементи, развити от Кабаргин в разработките си на дрифт-модификации, сред които койловъри Kenetica Suspension. Спирачките са Wilwood 6-бутални отпред и 2-бутални отзад.

Интересен момент е свързан с избора на името – след допитване в YouTube канала на DD Kaba е израно името Flanker-F, което е кодовото название на НАТО за експерименталния руски изтребител на КБ Сухой - СУ-37.

Техническа характеристика на Flanker F:

Купе от хибрид на карбон и кевлар, двигател NA/V8 RHS427 ( ECU Link), изпускателна система титан/инканел, трансмисия подредена, 5-степена Samsonas, диференциал Winters QRC, задвижване DriveShaftShop. Окачване на компанията HGK от алуминий, стойки Nitron 3way, педален възел Tilton 600 series, охладителна система пренесена отзад за по-добро разпределение на масите. Спирчана система Wilwood – 6-бутална отпред, в задния контур са монтирани два дбубутални супорта за да се разделят спирачния педал и ръчната спирачка. Горивна система Aeromotive. Джанти HRE 593RS отпред 9J x R18, отзад 10J x R18r. Карбонови седалки Tillet, предпазни колани TRS 6-точкови, приборно табло Motec.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: