ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Европа 2017: Спад на дизела + ръст на бензина = увеличение в CO2 емисиите

like0 unlike0
Auto-Press 24 Apr 2018 Новини
30
0
Европа 2017: Спад на дизела + ръст на бензина = увеличение в CO2 емисиите

Според последните резултати на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) и Европейската агенция за околната среда (EEA), през изминалата година на европейската автомобилна бизнес сцена се наблюдава увеличение в CO2 емисиите в новите регистрации, като това се случва за първи път от стартирането на събирането на данните през 2010 година.

От ACEA коментират, че увеличението в CO2 показателя за Европа за изминалата година от 0.4% до 118.5 грама на километър е свързан с увеличаването на регистрациите на нови бензинови автомобили през 2017 година. Увеличение се регистрира на основни пазари, като Великобритания (+0.8%), Франция (+0.6%), Испания (+0.5%) и Германия (+0.1%), а в Полша и Холандия е съответно 1.43% и 2.27%.

През миналата година регистрациите на бензинови автомобили преминаха като брой тези на дизеловите, което се случва за първи път от 2009 година. Според ACEA пазарният дял на дизеловите коли в ЕВропа се е свил с 5%, като е достигнал ниво от 44.8%, докато този на бензиновите се е увеличил от 45.8% до 49.4%.

“Както сочат данните на EEA, преминаването от дизел към бензин- в комбинация с относителното малкото пазарно присъствие на алтернативното задвижване, сега се отразява осезаемо върху CO2 представянето на европейския автомобилен парк с нови автомобили”, коментира Ерик Йонаерт, генералният секретар на ACEA. “Като гледаме напред, това ще създаде сериозни предизвикателства по по отношение на постигането на бъдещите CO2 цели- не само предложените за 2030 година, но и вече поставените за 2020 година.”

На фона на общия ръст в продажбите на нови автомобили през миналата година, в пазарния дял на електрифицираните автомобили се наблюдава минимален ръст от 1.1% до 1.5%. “Потребителите изпращат ясен сигнал: все още има прекалено много бариери- като липсата на инфраструктура, достъпност и пробег, за електрическите автомобили да заменят дизеловите”, споделя Йонаерт. “Бъдещото понижаване на CO2 емисиите ще бъде силно свързано с по-добрите продажби на електрически или автомобили с алтернативно задвижване, и поради тази причина тези бариери трябва да бъдат преодоляни спешно”

Данните на Европейската агенция за околната среда за територията на България сочат, че средните CO2 емисии на продадените през миналата година нови коли са били 126.1 грама на километър, докато през 2016 показателят е бил 125.8 грама. В същото време обаче показателят за 2015 е бил 130.3 грама, през 2014 135.9 грама, през 2013 141.7 грама, а през 2009 е бил внишителните 172.1 грама.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: