ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Емануил Клисаров- българинът, който създаде визията на новата Dacia Duster (Видео)

like0 unlike0
Auto-Press 18 Nov 2017 Новини
55
0

Емануил Клисаров- българинът, който създаде визията на новата Dacia Duster (Видео)

Емануил Клисаров- българинът, който създаде визията на новата Dacia Duster (Видео)
/add_images/news/112017/s_1511010002_91.jpg
  1. Емануил Клисаров- българинът, който създаде визията на новата Dacia Duster (Видео)

Само преди няколко седмици станахме свидетели на появата на наследника на един от най-успешните автомобилни проекти в модерното автомобилостроене. Dacia Duster премина през цялостна трансформация и по време на международното изложение във Франкфурт се състоя преимерата на новата версия на емблематичния за марката модел.

След повече от 1 000 000 реализирани единици в целия свят, новият Duster, който беше представен и пред родна публика по време на Автосалон София 2017, идва с изцяло нов и значително по-модерен и стилен екстериорен дизайн с диодни светлини, нов и по просторен интериор, нови възможности за оборудването и други.

Визията на екстериора на новия Duster е дело на българина Емануил Клисаров- старши дизайнер в Groupe Renault. Освен по хитовия за марката Dacia модел, той е работил, а и продължава да работи (по засега засекретени проекти), по няколко от най-важните автомобили на групата, в това число новия Scenic и Espace, както и няколко от концептуалните разработки на френската марка Renault.

Роден през 1980 година в София, на 9-годишна възраст Клисаров заминава със семейството си за Виена, а две години по-късно се преместват в Монреал, Канада. Следват стандартна учебна програма, програма с разменни начала с френско профилирано учебно заведение със специалност автомобилен дизайн, защита на дипломна работа в сътрудничество с GM през 2007 година, като междувремнно, по време на престоя си във Франция стажува в PSA Group, и участва във втора стажантска програма, този път в BRP (Bombardier Recreational Products).

Малко след това се поставя началото на кариерата на Клисаров в редицита на Renault Group, след като от компанията го поканват да се присъедини към екипа на новооткрития дизайн център в Румъния, в който се разработват модели както за Dacia, така и за Renault. През следващите 4 години Емануил доказва своите качества и през 2012 година е прехвърлен във френското дизайн подразделение на групата, къде започа да работи по новото поколение Scenic.

Емануил описва работната среда в дизайн отдела на Renault Group като конкурентна и продуктивна, и след финализирането и одобрението от страна на ръководството на Renault на новия Scenic започва работа по един изключително различен и футуристичен проект- концептуалната разработка R.S. 2027, демонстрираща визията на френската марка за евентуалното развитие на Формула 1.

По отношение на новия Duster, Емануил коментира, че пред екипа са били поставени сериозни отправни точки, в това число модернизирането на неговото SUV излъчване, да се акцентира върху приключенското в модела и върху по-мускулестите му черти, но в същото време моделът е трябвало да остане семпъл, солиден и без каквото и да било съмнение да бъде разпознаваем като Duster.

“Автомобилният дизайн е дизайн на милиметрите понякога”, споделя Емануил. “Защото нещо малко по-нагоре или по-надолу с няколко милиметра има голяма разлика”.

След поредица от първоначални скици, технически рисунки на купето и отделни елементи, и последователни одобрения на детайлни изображения, Клисаров и екипът успяват да създадат автомобил който е по-изразителен, по-просторен, но и динамичен като излъчване. За това спомагат изтегленото напред челно стъкло, трикомпонентните фарове, по-големите и изчистени арки на калниците, специалните релси на тавана, които са еднакво подчертаващи купето и солидни за функционалност, допълнителните стилистични елементи в задната част на предните калници, възможността за въвеждане на по-големи джанти, по-големите и доминиращи челна решетка и преден капак, както и новата по-обемна задна част с изцяло нови задни светлини.

По отношение на разработката на интериорния дизайн на новия Duster, Клисаров коментира, че макар и дело на друг отдел, той е бил създаден така, че нещата да бъдат пренесени на ново и много по-високо ниво от това, което познават клиентите от актуалната версия на модела. Всички елементи са позиционирани и оформени по начин, който да носи духа на цялата кола.

Още любопитна информация за живота и професионалната кариера на Емануил Клисаров можете да научите в долните видео материали, за качеството на звука на които се извиняваме предварително

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: