ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео

like0 unlike0
Auto-Press 24 Jan 2018 Новини
25
0

Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео

Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео
/add_images/news/012018/s_1516744802_471.jpg
  1. Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео
  2. Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео
  3. Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео
  4. Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео
  5. Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео

Всеки ден по пътищата на България се срещат все повече електровелосипеди. Външно те почти не се различават от обикновените, но ако се загледате, то понякога може да се забележи мотор и малък акумулатор. Как работят тези велосипеди? Колко енергия консумират? Сложно ли се управляват? За да получим отговори на тези и други въпроси, срещнахме се с двама ентузиасти от Варна: Галин Бонев (Eljoy Bikes) и Роман Рубанович (NENCOM).

Eljoy Bikes е изцяло съсредоточена върху производството на електрически велосипеди с различна мощност. В компанията даже е разработен уникален дървен електробайк Galex, който е признат за един от най-красивите по време на изложението Eurobike в Германия:

Галин Бонев, Eljoy Bikes: «В Eljoy Bikes сме се специализирали в разработката и производството на пълна гама елекртически велосипеди и литиево-йонни батерии за тях. Вярваме, че те могат да променят изцяло придвижването на хората в градовете. Предлагаме различни модели електровелосипеди според потребностите и предпочитанията на нашите клиенти — градски, планински, сгъваеми и дори товарни. Мощността на велосипедите варира от 250 вата, колкото е европейския стандарт за електровелосипеди, до 1000 вата за специализирани приложения, като каране в пясък и сняг. Пробегът с едно зареждане на батерията достига до 200 км, в зависимост от нейния капацитет и условията, при които се управлява.»

В компанията NENCOM, която се специализира в областта на възобновяемата енергетика, е сглобен свой електровелосипед. Неговата особеност е пълния привод и високата мощност: Роман Рубанович, NENCOM: «Ние считаме, че бъдещето е в слънчевата енергетика и в електротранспорта. Това ще позволи целият цикъл на производство и потребление на енергията да стане значително по-чист. Електрически ще бъдат не само леките автомобили, но и камиони, трактори, кораби и самолети. За да се убедим лично в ефективността на този подход, монтирахме два мощни електромотора върху обикновен велосипед и проведохме продължителни изпитания. Две години по-късно стигнахме до извода, че горивните двигатели не са в състояние да се конкурират с електромоторите, нито по тягови характеристики, нито по надеджност, нито по икономичност. Електромоторите са значително по-добри във всичко.»

Галин: «В последните няколко години електровелосипедите се утвърдиха като реална алтернатива на автомобилите за градско придвижване. С развитието на технологиите на двигателите и батериите, теглото на тези велосипеди вече е напълно приемливо, а тяхната покупка е икономически обоснована. Все повече хора в западна Европа ги използват ежедневно като основно средство за предвижване. В Холандия например, половината от продажбите на нови велосипеди са именно електрически. В Германия всеки трети нов велосипед е електрически. Тенденциите са до 5 години половината от всички нови велосипеди в Европа да са електрически.»

Роман: «Самата идея за електрическия транспорт не е нова. Първият електромобил се е появил през 1841 година — по-рано, отколкото двигателят с вътрешно горене, и в началото на 20 век електрическите автомобили са били дори повече от бензиновите. Първият електровелосипед също е бил патентован още през далечната 1895 година. Но тогава електротранспортът е загубил заради несъвършенството на акумулаторните батерии, сложността на зареждането им и поради някои други причини. Сега, с развитието на акумулаторните технологии, електротранспортът стремително се завръща на пазара.»

Галин: «Електрическите велосипеди помагат на хората да се придвижват по-лесно и бързо в градовете. Разстояния от 15-20 км са нещо обичайно. Можете да изкачвате стръмни наклони без капка пот и да пътувате комфортно и бързо до работа ежедневно. Не губите време в задръствания и търсене на място за паркиране, а електроенергията, необходима за изминаването на 100 км, струва около 10 стотинки. Батерията се сваля от велосипеда за да можете по-лесно и удобно да я заредите у дома или в офиса от стандартната електрическа мрежа, а теглото й е само около 2 кг. Електрическите велосипеди са най-ефективният и екологичен транспорт. Поддръжката им е минимална, като на стандартен велосипед, а полезният им живот е около 5 години.»

Роман: «Нашият електровелосипед изминава с един заряд повече от 30 км при скорост 50 км/ч без помощта на педалите. За пълното зареждане на акумулатора са нужни 0.6 кВт·ч от мрежата, което излиза 14 стотинки по дневната тарифа и 8 стотинки по нощната.» Зареждане на акумулаторна батерия «Ако за зареждането на батерията се ползва само нощна тарифа, то пътуването с нашия байк ще излезе 20 пъти по-евтино, отколкото със скутер с подобни динамични характеристики, и 70 пъти по-евтино от пътуването с автомобил със средна мощност. Даже ако изминавате по 30 км всеки ден през годината без изключение с такъв електровелосипед, то ще похарчите за зареждането по-малко от 30 лева за цялата година. А за обслужване на мотора няма да похарчите нищо. Освен това, ще се придвижвате при пълна тишина и без миризма на бензин.»

Галин: «Електрическите велосипеди намират все по-широко приложение в градовете. Оказва се, че те са изключително ефективни за транспорт на малки куриерски пратки и разнос на храна — сектори доскоро доминирани изцяло от автомобилите и скутерите. Предисмтвата на електровелосипедите са очевидни — по-ниска цена за покупка, по-ниски разходи за поддръжка, освен това те са безшумни и бързи. Електрическите велосипеди с мощност до 250 вата и скорост до 25 км/ч нямат нужда от регистрация, застраховка и могат да се движат по велоалеи и пешеходни зони. Това ги прави много по-бързи за придвижване в градовете.

Освен всичко изброено досега, те имат и положителен ефект върху здравето на хората. Важно е да се отбележи, че педалите на електрическите велосипеди също трябва да се въртят, както при обикновените велосипеди, но вие си избирате точно колко физически усилия искате да влагате в това. За регулиране на усилията има степени на подпомагане, които може да променяте по време на движение. Изследванията показват, че хората карат своите електровелосипеди от 3 до 5 пъти повече, отколкото обикновените, и това води до по-добро общо физическо състояние.»

Роман: «Инсталирахме на нашия велосипед две мотор-колела с мощност по 1 кВт всяко. В процеса на експлоатацията се наложи изкуствено да намалим тягата на предния мотор на старта, за да се изключи буксуването и да се направи ускорението по-безопасно.» «Велосипедът също е оборудван с круиз-контрол, рекуперативно спиране, при което малка част от заряда се връща обратно в батерията, и с бутон за изключване на предния привод. Направихме велосипеда пълноприводен, за да покажем колко електрическите технологии в транспорта са конструктивно по-прости и надеждни спрямо горивните.» «На практика пълния привод на велосипеда не е нужен. А мотор-колелата имат както свои предимства, така и недостатъци в сравнение с други технически решения.»

Галин: «Относно мястото за монтаж на електрическия мотор има различни варианти: в главините на каплите или на мястото на педалите. И двете технологии си имат своите предимства и недостатъци, но в последните години тенденцията е да се произвеждат и продават повече електрически велосипеди с централно разположен двигател. Това се дължи от една страна на по-доброто разпределение на тежестта, а от друга, скоростите на велосипеда остават след мотора, и по този начин той може да работи ефективно в много по-голям скоростен диапазон. В повечето случаи този тип двигатели разполагат и с по-модерни и чувствителни сензори, които измерват силата на натиск на педалите, и така подпомагането от двигателя е по-плавно и прецизно.»

Роман: «С развитието на електротранспорта ще расте и търсенето на електроенергия. Също ще нарастнат и изискванията към самото електричество — производството му не трябва да се съпровожда със замърсяване на околната среда. Освен това, все повече хора ще се стремят към автономност и независимост. По тези причини ние решихме да съсредоточим усилията си върху развитието на слънчевата енергетика.»

Галин: «На базата на натрупания ни опит през годините, сега разработваме система от споделени електрически велосипеди за обществено ползване. С тази система искаме да дадем достъп на повече хора до този вид превозно средство, за да се убедят лично в предимствата му. Поради енергийната ефективност на тези велосипеди, електричеството, необходимо за зареждане на батериите им, може да бъде осигурено само от соларни панели, разположени върху покрива на стоянките за велосипеди. С това системата ще има нулев въглероден отпечатък върху природата, което я превръща в наистина устойчив и екологичен транспорт за градско придвижване.»

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: