ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?

like0 unlike0
Auto-Press 18 Jun 2018 Новини
238
0

ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?

ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?
/add_images/news/062018/s_1529301602_597.jpg
  1. ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?
  2. ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?
  3. ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?
  4. ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?
  5. ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?
  6. ДВГ, автоматик, климатик – от кога са в колите?

Днес климатикът и автоматикът са нещо обичайно в автомобилите, но не толкова отдавна те са били скъпи екстри, а преди това дори не са и били познати. Интересно е да видим кога са се появили в най-важния член на семейството след жената?

Двигателят с вътрешно горене

Първият в света сериен автомобил с двигател с вътрешно горене е бил построен в 1895-а година от немския изобретател Карл Бенц. Машината се е казвала Benz Patent-Motorwagen. След година Карл Бенц я патентова, а известно време след това основава компанията която днес познаваме с името MercedesBenz.

Дизеловият двигател

Дизеловият двигател е дело на Рудолф Дизел и се появява дори преди този на Бенц. Патентът е получен от изобретателя в 1892-а година, но при серийните автомобили се появява почти 30 години след това, когато немският учен Роберт Бош създал(ва безкомпресорната дюза за впръскване на горивото. С нея двигателят на Дизел получава широко използване при товарните автомобили, а първият сериен дизелов лек автомобил отново носи емблемата на Mercedes - Mercedes-Benz 260D. Двигателят е 2,6-литров с мощност 45 к.с. Модификации на този мотор се задържат на конвейера чак до 80-е години на миналия век, когато се монтират в модела Mercedes-Benz W123.

Турбото

Турбопълненето е известно още от времето на първите мотори в края на 19-и век. Използването му, обаче се ограничава при корабните и авиационни двигатели. При автомобилите турбото се появява едва приз 60-е години на миналия век. Първото му използване в серийни модели е при Chevrolet Corvair Monza и Oldsmobile Jetfire. Благодарение на него от 3,5-литровия мотор изкарват яките за времето си 215 к.с. и 411 Нм момент. Не намира веднага широко използване, заради първоначалните проблеми с надеждноста си.

Климатикът

Първият автомобилен климатик е от 1939-а година – предлага се като опция от Packard за модела 12 Sedan. Не печели веднага популярност заради сложноста, скъпата цена и големия си габарит. Струва 300 долара пир положение че за 1000 може да се купи прост евтин автомобил. За да се включи е трябвало да се отваря капака след спиране и на ръка да се монтира ремъкът за задвижването му. Отнемал е и почти една трета от обема на багажника. Масови климатиците стават едва през 50-е години на миналия век в Щатите, когато стават автоматични и доста по-компактни. Истинският бум настъпва в края на 70-е и началото на 80-е години на миналия век.

Автоматикът

Първата серийна автоматична предавателна кутия създава корпорацията GM в 1940-а година. Още тогава кутията има четири предавки и се е предлагала като опция за моделите на Cadillac, Oldsmobile и Pontiac. По-късно същата кутия се ползва от Bentley и Rolls-Royce, както и в основата на много други разработки на автоматични трансмисии в целия свят.

Препазната въздушна възглавница

Първите автомобили оборудвани серийно с предпазна въздушна възглавница се появяват през 1972-а година. Първата компания която ги въвежда и предлага на пазара отново е General Motors. Първият сериен автомобил с предпазна въздушна възглавница в света е бил Oldsmobile Toronado. Само година след това въздушната възлавница /airbag/ става опция за почти всички модели на коцерна. Малка подробност в тази история е че първенец би могъл да бъде Ford. В 1971-а година инжинерите на Синия овал подготвят партида от модела Ford Taunus с предпазни въздушни възглавници, но по-далеч от експерименти нещата не отиват.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: