ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Другият избор вместо тока е водородомобилът – с 1,5 кг 480 км! - видео

like0 unlike0
Auto-Press 19 May 2018 Новини
206
0

Другият избор вместо тока е водородомобилът – с 1,5 кг 480 км! - видео

Другият избор вместо тока е водородомобилът – с 1,5 кг 480 км! - видео
/add_images/news/052018/s_1526742002_19.jpg
  1. Другият избор вместо тока е водородомобилът – с 1,5 кг 480 км! - видео
  2. Другият избор вместо тока е водородомобилът – с 1,5 кг 480 км! - видео
  3. Другият избор вместо тока е водородомобилът – с 1,5 кг 480 км! - видео

Две са основните направления в развитието на екомобилите – на ток и с използването на водород. Повечето световни производители се ориентират към решението електромобил, но някои инвестират и в развитието на водородната техника.

Уелската компания от Обединеното кралство Riversimple се включи на страната на водородната “партия” с проектирането и направата на концептуален образец за лек водороден автомобил, който може да измине с едно зареждане към 500 км пробег. Тази млада, създадена през 2016-а година комания твърди, че е успяла да създаде работоспособен и безопасен лек водородомобил, който е кръстила Rasa. Според нея творението й може още днес да създаде достойна конкуренция на добрите модели електромобили.

Rasa не е типичен водороден автомобил. Дизайнът му е дело на Крис Рейтц , създал съвременния Fiat 500. Уелскато кола е умело съчетание на футуристични и ретро черти. Техническата разлика от всички създадени досега водородомобили е че има отделен електромотор на всяко колело. Освен пълното задвижване, другият плюс е използването в конструкцията на авнтомобила на суперлеки материали, които осигуряват много ниската маса на машината от едва 580 кг. Благодарение на нея, отличната аеродинамика и удачната конструкция с пълното задвижване машината се ускорява от място до 100 км/ч за 10 секунди.

Този двуместен автомобил се нуждае от само 1,5 кг водород за изминаването на почти 500 км път и производителят вече заяви своята готовност да го пусне в серийно производство не по-късно от 2020-а година. Захранването с ток на Rasa е от прословутите “горивни клетки/fuel cells” - водородните елементи преобразуващи химическата енергия в ток и още от възстановяването на енергията в акумулаторите при спиране и движение по наклон и инерция /рекуперация – преобразуване на кинетичната енергия на движение в електричество/.

Всъщност тук не става дума за класически електрически акумулатори на енергия, а за суперкондензатори, разположени в предната част на водородомобила. В крайна сметка машината отделя навън като резултат на горивните си процеси само чиста водна пара.

Създателите на автомобила наблягат върху особеностите в конструкцията на творението си, като твърдят че е уникална.

“Всички големи автопроизводители се опитват да създадат водородните си автомобили, като просто модифицират технологиите за направа на автомобилите им с класически двигатели с вътрешно горене. А ние започнахме от празен лист” - споделя Хюго Споърс, основател на компанията Riversimple.

Реално погледнато Riversimple в създаването на водородомобила си повтарят опита на Tesla и Toyota, които разработват своите електромобили от нула, а не с преправяне на нещо вече известно и остаряло.

Уелската компания смята и по-нанатък да следва своя нестандартен бизнес-модел, като не планира да продава своите серийни водородни автомобили, а да ги отдава в месечна аренда. В арендната такса ще са включени зареждането с водород, застроховките и сервизирането на машините.

Вдигайки досдта оптимистично летвата, създателите на водородомобила смятат, че разработката им е с по-висока ефективност отколкото например Tesla S. И обясняват това с по-ниската себестойност на производство и по-висока енергийна икономичност.

“Електрическите акумулатори са все още много тежки, а ефективноста на автомобила зависи директно от неговата маса. Електромобилите са много добри, но за кратки дистанции, докато водородомобилите са способни да издържат и доста по-дълги маратони”.

Основателят на Riversimple, подобно на Елон Мъск, който отвори патентите си за останалите автопроизводители, е готов да демонстрира щедрост с намерението си да не крие нюансите в използваните в Rasa технологии. Компанията планира отваряне на всички изходни кодове, за да могат да бъдат копирани от всички желаещи и заинтересувани.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: