ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Brabham се връща на сцената със суперкола? - видео

like0 unlike0
Auto-Press 16 Mar 2018 Новини
85
0

Brabham се връща на сцената със суперкола? - видео

Brabham се връща на сцената със суперкола? - видео
/add_images/news/032018/s_1521187202_614.jpg
  1. Brabham се връща на сцената със суперкола? - видео

Името Brabham е познато на всеки познавач и фен на Формула1. От 1962-а до 1992-а неговите болиди участват в 402 Гран При надпревари. Те имат 35 победи, 120 подиума, две шампионски титли при конструкторите и четири индивидуални на пилотите. Освен във Формула 1, Brabham има участия във Формула 2, 3 и 5000, както и в Indycar, но са правени и модели с покрити колела, като BT8 през 1964-а година.

Отборът изчезва от хоризонта в началото на 1990-е, след което се правят няколко опита за възраждане на марката. Миналият месец стартира поредният, воден от сина на Джак Брабъм – Дейвид, създал новата фирма Brabham Automotive. От нея обещават на 2-и май тази година да представят първият автомобил с името Brabham от 26 години насам.

Работата по колата явно не е започнала вчера, а от компанията не казват каква именно ще бъде тя. Очаква се това да бъде суперкар за каране по обществените пътища. Индексът на модела – ВТ62 продължава обозначенията използвани за старите болиди на марката. Зад буквите се крият имената Brabham и Tauranac (конструкторът Рон Торанак е съосновател на отбора Brabham и фирмата MRD). Числото е поредният номер на модела в историята на Brabham.

Както баща му Джак, 52-годишният Дейвид е автомобилен състезател. За разлика от баща си не се представя толкова успешно във Формула 1 – участвал е в два сезона - 1990-а и 1994-а, като няма спечелени точки. През 1989-а Дейвид обаче е шампион в британския шампионат Формула 3, а в 2009-а печели в екип “24-е часа на Льо-Ман" зад волана на Peugeot 908 HDi FAP.

Марката Brabham е известна с доста иновации в състезанията - 1963-а първа ползва аеродинамичен тунел за доизпипване на болида си. През 70-е и 80-е години на миналия век технически директор е Гордън Мъри. Той и отборът използват за пръв път карбоновите спирачни дискове, алуминиев монокок, усилен със стъклопласти. Най-интересният проект е болидътBT46B Alfa Romeo с вентилатор отзад /небезизвестната “прахосмукачка”/, създаваща допълнително разреждане под дъното на болида, увеличаващо притискателната му сила към пистата.

Болидът Brabham BT46B стартира в само едно състезание - Гран При на Швеция, 1978-а и го печели благодарение и на пилота Ники Лауда, стартирал от трета позиция. Веднага след това FIA забранява нововъведението. През 1981-а FIA въвежда минимален просвет от 60 мм за ограничаване на притискането/граунд ефект/. Мъри и тук намира цаката – използва хидропневматично окачване в болида BT49C, регулиращ просвета по време на движение.

Съперниците протестират, но понеже буквата на регламента не била нарушена, не успели да забранят новата система и се наложило и на другите отбори да разработват подобни. В началото на 80-е години връщането на смяната на гуми и дозареждането с гориво било инициирано отново от Brabham.

Ако новата компания Brabham успее да наследи от предишната изобретателския устрем, то моделът Brabham BT62 може да стане доста интересен. Сигурно е доста рано да се говори за връщане на екипа във Формула 1, но не бива да изключваме и подобна крачка в бъдещ период.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: