ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща

like0 unlike0
Auto-Press 15 Oct 2018 Новини
38
0

Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща

Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
/add_images/news/102018/s_1539586805_808.jpg
  1. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
  2. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
  3. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
  4. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
  5. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
  6. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
  7. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
  8. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща
  9. Автомобилните марки и емблеми – история и любопитни неща

Зад всяка автомобилна емблема на автомобилна марка обикновенно се крие някаква житейска история. Емблемата/логото е графичен знак и символ използван за маркиране и узнаваемост на продукта, но почти всеки елемент от нея означава нещо. Ето и няколко любопитни истории за емблемите на известни автомобилни марки.

Alfa Romeo

Зад това красиво име нещата са доста прозаични - Alfa е абревиатура на старото име - Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, а Romeo е фамилията на неаполитански предприемач, купил компанията в 1915-а година. По-важни са обаче символите в логото. Червеният кръст отляво е елемент от герба на град Милано, а змията с корона похапваща човек е символът на фамилията Висконти, легендарна династия, управлявала града в периода 1277-а - 1447-а година.

Aston Martin

Тайната зад името на любимата кола на агент 007 също не е романтична. Aston Martin е съчетание на географското име на планинското състезателно трасе Aston Hill Climb и на фамилията на един от съучредителите на компанията - Лионел Мартин. Отначало логото на британските луксозни спортни коли е било доста просто – черно-бял кръг с вписани в него чарни букви А и М. Крилата са били бели, а не златни като сегашните и с друг дизайн. Новото лого се появява през 1927-а символизирайки бързина, свобода и стремеж към мечтата.

Bentley

Присъствието на крила тук е закономерно, защото компанията води началото си от Първата световна война, когато е правила самолетни мотори. Логото на Bentley има три основни цвята – черен, бял и сребрист – бялото за чистота, черното за превъзходство и сребърното за изисканост като демонстрация за привързаноста на компанията към британския аристократизъм и превъзходство над останалите.

BMW

BMW е просто абревиатура на Bavarishe Motor Wеrks, но логото е покрито с мъгла заради различните легенди. Някои твърдят, че бяло-синият кръг в центъра на емблемата символизира въртящо се витло на самолет, защото BMW наистина тръгва със самолетни мотори. Според други това е било само маркетингов ход, докато на практика емблемата е създадена въз основа на логото на предшественика на компанията - Rapp Motorenwerke, а бяло-синият кръг символизира. цветовете на флага на провинция Бавария.

Bugatti

На пръв поглед тази емблема е проста – име вписано в овал очертан с точки. Но те са точно 60 на брой и не се знае защо. Логото е дело на миланския дизайнер на ювелирни изделия Карло Бугати, който пък е баща на основателя на автомобилната марка - Еторе Бугати. В семейство Бугати се държи на идеята, че 60-е точки са стилизирани перли, символизиращи скъпоценната изсканност на техните автомобили. На експертите повече допада версията, че точките са 60-е самонарезни болта с които са били закрепвани детайлите на купето на първите автомобили на марката.

Ferrari

Изправеният на задните си крака жребец е сред световно най-известните автомобилни емблеми. С жълтият щит, италианското знаме и кончето в емблемата е свързана интересна история. Последното е “скочило” там директно от корпуса на изтребителя на италианския ас от Първата световна война Франческо Бараки. Той свалил немски пилот-разузавач на чийто аероплан е бил нарисуван такъв кон. За да увековечи победата си италианецът пренесъл картинката върху своя самолет, а на Енцо Ферари толкова се харесало изображението, че той го изкопирал в емблемата на компанията си, защото вярвал че носи късмет.

Mercedes-Benz

В името Daimler-Benz е отбелязано сливането на двете конкуриращи навремето си компании - Daimler-Motoren-Gesellschaft на Готлиб Даймлер и Benz & Cie на Карл Бенц. През 1902-а година се появява и името Mercedes-Benz, когато чехът Емил Елинек, пилот ентусиаст и дилър на марката, убедил главния инженер на компанията Вилхелм Майбах да нарече нов модел в чест на галеното домашно име на дъщеря си - Мерцедес, което на испански означава “изящна”, а пълното й име всъщност е било Адриана Мануела Рамона Елинек. Знаменитата трилъчна звезда на логото е дело на жената на Готлиб Даймлера. Тя я била нарисувала в писмо до мъжа си с надпис “Някога тази звезда ще сияе над нашите автомобилни заводи!”

Jaguar

До Втората световна днешният автопроизводител Jaguar носи името SS Cars (Swallow Sidecars – swallow - лястовичка). Това име след войната се асоциирало силно с нацистките поделения SS и не бивало да остане в името, което било заменено с Jaguar. Логото идва вследствие премятането на много варианти на бързи зверове от котешката порода и е неизменно свързано оттогава с прозвището “голямата британска котка”.

Tesla

Името на компанията естествено идва от фамилията на световно известния изобретател Никола Тесла. Но загадъчното лого е разработено специално – на него е изобразена стиизирана част от ротора на електромотор.

Toyota

Японците по природа са си философи и логата на техните марки винаги имат скрит смисъл. В емблемата на Toyota овалът символизира света (космоса), вътрешните два пък самата компания и клиентите й. Те проникват един в друг и показват взаимното доверие между клиента и фирмата. Всеки овал е нарисуван с различна дебелина на линията, изполвайки принципи на японската символна калиграфия.

Volvo

Производителята на най-безопасните коли в света има вече 92-годишна богата история. Името Volvo идва от латинския глагол volvere – търкалям се, а логото съвсем не е това което изглежда. Сребристото кръгче със стрелката сочеща надясно и нагоре прилича на символа на мъжкото начало, възникнал още в Древния Рим и обозначавал астрологическия знак на Марс. Алхимиците пък така отбелязвали химическия елемент желязо. И тук е обяснението – основателите на компанията Volvo Асар Габриелсон и Густаф Ларсон първоначално са се занимавали с производство на железни детайли и затова са използвали в логото си символа на този елемент.

Lamborghini

Дизайнът на черно-златната емблема на Lamborghini е дело на основателя на компанията Феручо Ламборгини. Бикът в центъра е неговият зодиакален знак – Телец. Според легендата производителят на трактори поискал да си поръча кола при Енцо Ферари, като му оставил желанията си каква да бъде тя. Енцо отказал да му дават указания и Феручо си я направил сам. За да ужили Енцо той изкопирал щита на Ferrari, а след това сменил местата им, добавяйки бик, който да символизира силата и моща на неговите автомобили.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: