ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Видове на автомобилните купета

like0 unlike10
30 Nov 2012 Статии
70382
1
Видове на автомобилните купета

Според формата и размера на купето на автомобила, а така също и в зависимост от неговите възможности превозните средства се разграничават на следните типове автомобили.

Седан /Sedan/

Това е автомобил с триобемна конфигурация или двигателя пътниците и товарите са разположени в три различни отделения. Товарното отделение обикновенно е в задната част с изключение на някой модели със задно разположен двигател. Седанът по правило разполага с 4 врати, като има и редки изключения с 2 врати и 4 или повече седалки. Покривът е твърд и равен без скосяване към задното стъкло. В исторически план седан са се наричали напълно затворени автомобили.

Седан /Sedan/

Хечбек /Hatchback/

Автомобил с двуобемна каросерия, включваща пътници и товари, с достъпност чрез задната трета или пета врата, една от отличителните му функции са сгъваемите задни седалки, за да даде възможност за гъвкавост в рамките на споделения между товари и пътници обем. Като форма на корпуса на автомобила Хечбекът се появява през 30-те години на 20 век. Сега се използва в широка гама от автомобили от супермалки до среден клас.

Хечбек /Hatchback/

Лифтбек /Liftback/

Разновидност е на Хечбека, която включва също обща за пътниците и товарите каросерия, достъпна чрез задна трета или пета врата. В сравнение с Хечбека задната част, която се отваря е по-наклонета и по-дълга. Формата на каросерията визуално напомня тази на седан. Наименованието не се използва във всички страни, а тези купета са познати като хечбек.

Лифтбек /liftback/ Лифтбек /liftback/ схема

Комби /Station Wagon/

Комбито е автомобил с подоба на седан каросерия с удължен равен покрив, със споделен обем за пътници и товар и с достъп до товара от задно разположена трета или пета врата. Споделянето на обема за пътници или товари е с цел гъвкавост на интериора, за да отдаде приоритет на пътниците или товара според нуждите. Производителите от маркетингови съображения определят комбитата с различни наименования Estate (Mercedes-Benz), Avant (Audi), Touring (BMW), Break (Citroen), Kombi или Variant (Volkswagen и Saab), Sports Tourer (Opel).

Общото между комбито и хечбека е двуобемната конфигурация със споделен обем за пътници и/или товари и достъп до товарите от задна врата. При комбито са приоритет товарния и пътническия обем на автомобила. От гледна точка на местата на пътниците хечбека разполага с от 2 до пет места разположени в до два реда седалки докато комбито предлага до 7 места разположени в до 3 реда седалки.

Комби /Station Wagon/

Купе /Coupe/

Под купе обикновенно се разбира автомобил с фиксиран, твърд покрив и 2 врати. Но някой производители произвеждат модели с 3 или 4 врати, които също се характеризират като купета. Класическите купета са спортни коли с твърд покрив с подобна на седан каросерия и намалени размери. Предлаганото място обикновено е за двама човека с малки и неудобни седалки на втория ред.

Купе /Coupe/

Кабриолет /Convertible/

Кабриолетът е автомобил с каросерия с различни стилове, която може да се конвертира от открит в закрит вариант. Дизайните на покривите варират в широки граници. Дизайните на покрива са се развили в широки граници и търпят непрекъснато развитие. Най-ранните модели са с разглобяеми покриви, които се свалят. Съвременните покриви са сгъваеми и се сгъват или във вдлъбатина зад задните седалки или в багажника на автомобила. Покривите са изработени от меки или твърди материали и могат да се задвижват ръчно или автоматично. Меките покриви са изработени от винил или текстилни материали, а твърдите от стомана, алуминий, пластмаса и др.

Кабриолетите с твърд покрив понякога се наричат купе-кабриолет. Друга разновидност на Кабриолета е Рoadster /Роудстър/-а. Tой е открит двуместен автомобил със спортно управление.

Кабриолет /Convertible/

Лимузина /Limousine/

Това са луксозни седани, особено такива с удължена колесна база. Шасито на лимузината може да бъде удължено от производителя или от независима работилница. Основните цветове, в които са боядисани са черно и бяло. Те обикновено се управляват от професионални шофьори. Лимузините се предлагат със или без стъкло между пътниците и шофьора.

Лимузина /Limousine/

SUV /Sport Utility Vehicle/

Това е средно голямо превозно средство, подобно на комби обикновено са оборудвани с четири задвижващи колела и имат възможност да се движат както по пътища така и извън пътищата. Най-често те споделят една и съща платформа с пикапите. Терминът SUV не се изполва във всички страни, изполват се също термините „off-road vehicle”, „four-wheel drive” /4WD/, „four-by-four” /4x4/ или просто името на марката. Не всички SUV - ове имат четири задвижващи колела, а също така и не всички автомобили с 4 задвижващи колела са такива. Въпреки, че някой SUV - ове имат off-road възможности, те често имат второстепенна роля и до голяма степен тези автомобили се изполват по улиците.

Търсените през 90-те SUV-ове, разработени на платформата на пикапи постепенно намалява и постепенно се измества към SUV – ове /Crossover/, които използват платформата на автомобили, които са по-компактни и по-икономични.

SUV /Sport Utility Vehicle/

Кросоувър /CUV: Crossover Utility Vehicle/

Crossover-ът е превозно средство, произведено на платформата на лек автомобил и по-точно на комби или хечбек.

Конструкцията на Crossover-а съчетава характеристики от SUV, като висока стойка, високо място за сядане, висок клиренс и задвижване на четирите колела с характеристиките на един лек автомобил, независимо задно окачване, икономия на гориво и изполването му като лек автомобил.

Crossover-ът взаимства от комбито и хечбека двуобемния дизайн на купето, с една обща част за пътниците и товарите. Товарният обем се регулира според нуждите за сметка на сгъващите се седалки, осигурява се и достъп от задноразположена трета или съответно пета врата.

Crossover автомобилите имат слаби off-road възможности ако въобще имат такива.

Кросоувър /CUV: Crossover Utility Vehicle/

Миниван

Миниванът е товарно или пътническо превозно средство, предназначено за лична употреба. Те обикновено са двуобемни, проектирани за максимален вътрешен обем, като размер са по-високи от седаните, хечбеците и комбито.

Минивановете се предлагат като многофункционални автомобили multi-purpose vehicles (MPVs) или полезни автомобили multi-utility vehicles (MUVs). В Европа многофункционални автомобили multi-purpose vehicles (MPVs) описват общ тип превозни средства без значение от неговия размер. Размера се определя от допълнителна характеристика към наименованието. Например мини MPV, компактен MPV , които се произвеждат на базата на малките семейни автомобили и голям MPV, произвеждан съответно на базата на големите семейни автомобили.

Миниван

Пикап /Pickup truck/

Пикапът е лекотоварно моторно превозно средство с отворена задна част за товари, то е изградено като умалена версия на двуосен камион.

Пикап /Pickup truck/

Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? Що е то електронна стабилизираща система – ESP?

Подобни

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Изборът на ЛЕД крушки за кола е важна част от поддръжката на всяко превозно средство. С правилния избор се подобрява видимостта по време на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

1
Много хубава статия!
Напиши коментар..
Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: