ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Защо да използваме течност за чистачки вместо вода и каква да изберем?

like0 unlike2
07 Aug 2013 Статии
7916
0
Защо да използваме течност за чистачки вместо вода и каква да изберем?

Хубавите течности за чистачки са азеотропна смес от етилов спирт (денатуриран) и специални вещества за миене. Добавени са компоненти за смазка, не липсва оцветител и ароматизатор. Поставени в резервоарите на чистачките те са идеални за почистване на стъклата. Именно детергентите (миещите компоненти) отстраняват лесно замърсяванията, които пречат на видимостта на водача. Лесно се премахват прах, размазани насекоми и прочие.

Ако обаче решите да спестите някой лев и налеете чиста (или дестилирана) вода, можете да попаднете на проблеми. Основното е, че зимно време (под 0 градуса по Целзий) течността ще замръзне и може да се счупи резервоара. Освен това в никакъв случай няма да се стигне до измиващ ефект. С вода просто ще размажете нечистотиите по прозореца. Водата обикновено съдържа в себе си соли, които запушват системата за промиване.

Не си мислете обаче, че на пазара всички течности за чистачки са гарантирано добри. И при тях има „ментета”, затова е добре да пазарувате от утвърден магазин (или верига). Ще ви помогнат и съветите по-долу.

Етанолът или изопропиловият алкохол са задължителни съставки. Не бива да се купува течност с метанол, защото последният е токсичен и дори поглъщането само на парите му (особено лятно време) може да доведе до сериозни отравяния. Най-опасният резултат от тях е загуба (обикновено трайна) на зрение. Този твърде токсичен компонент се прикрива с ароматизатори, но го издава ниската цена!

Често заради агресивни съставки се наблюдава проблем с перата и лаковото покритие на чистачките. Просто някое от веществата разтваря гумения материал и/или автомобилния лак.

От българските производители Prista има доста добри показатели, но може да се избере и друг продукт – наш или вносен. Добре е да се знае доколко течността е съвместима с вода. Често това го няма (трябва да се използва само течност за чистачки) и при добавяне на вода се получава опасна за системата на чистачките утайка.

Течностите са зимни и летни. Често се продава и концентрат, който може да се разрежда по рецептура. Винаги използвайте правилния за сезона продукт. Най-малкото заради опасност от замръзване през зимата на лятната течност. Зимната пък не измива насекоми. Ясно защо.

Шофирането е удоволствие и необходимост и не е необходимо да си разваляте деня с една – едничка цел: да икономисате от течност за чистачки. Проблемите след това обикновено излизат доста по-скъпо. Следете сроковете на годност на продуктите (записани са на етикетите), не избирайте съмнителни производители. Винаги зареждайте с точната концентрация, иначе има сериозна опасност да се запуши я дюза, я разпръсквачка или да пострадат перата на чистачките. Добрата видимост гарантира и безаварийно каране. А какво по-хубаво от това?

Даунсайзинг (downsizing) или как се вкарват „няколко табуна коне под капака” Цената на безплатната есктра при кабриото „Вятър в косите”

Подобни

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Изборът на ЛЕД крушки за кола е важна част от поддръжката на всяко превозно средство. С правилния избор се подобрява видимостта по време на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: