ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Как наказват пияните шофьори по света?

like0 unlike2
29 Jul 2013 Статии
6743
1
Как наказват пияните шофьори по света?

Алкохол и автомобил, две несъвместими неща... поне за повечето от нас, но се оказва че колкото и да са строги наказанията за шофиране в нетрезво състояние, винаги е имало и винаги ще има (за съжаление) индивиди, които без да се замислят пият и сядат зад волана. Няма държава в която да е позволено да се шофира в нетрезво състояние, но критерийте навсякъде са различни, от "Абсолютната нула" до 0,8 промила допустимо съдържание на алкохол в кръвта. Съответно и наказанията са различни от неголяма парична глоба, до смърт чрез разстрел в Китай.

Почти във всички страни от Европа допустимото ниво на алкохол в кръвта не бива да надвишава 0,5 промила. Във Великобритания, Лихтенщайн, Люксенбург, Сан Марино се допуска до 0,8 промила. "Абсолютната нула" действа в Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. По-рано такава е била и мярката в Хърватия, но под натиска на туристическия бизнес закона е променен и допустимите нива стават до 0,5 промила.

В Русия наскоро промениха закона и нормата е не повече от 0,16 промила, и това толкова ниско ниво е допустимо заради спорните моменти с някой кисело-млечни продукти след употребата на които действително може да се открият слаби нива на алкохол в кръвта.

В Япония действа "сух режим" за водачите, т.е. "абсолютната нула", но интересното там е че наказват и пътниците седнали в колата на пиян водач, като глобата за пълнолетен пасажер може да достигне до немалката сума от 3000 долара.

В Германия глобата за първо нарушение е 500 евро, за второ - 1000, а за трето - 3000 евро. Там ограничението е 0,5 промила, но за водачи със стаж по-малко от 2 години, ненавършили 21 години и шофьори на таксита съдържанието на алкохол в кръвта е недопустимо. Ако е настъпило произшествие при различно от нула съдържание на алкохол винаги наказанието е по-голямо. Който е заловен за повече от един път с алкохол зад волана е задължен за своя сметка да премине тест за пригодност ("идиотен-тест") стойността е 500 евро. Според резултатите от теста шофьора може да загуби правата си или да бъде изпратен на опреснителни курсове, които струват още 300 евро.

В Украйна допустимите нива са до 0,2 промила, глобата е от 260 до 425 долара. За повторно нарушение водача го грози лишение от свобода до три години и пожизнено отнемане на шофьорската книжка.

Най-солената глоба в Европа за шофиране в нетрезво състояние е във Великобритания и е около 7200 евро.

Любопитното във Франция, където нормата е до 0,8 промила е, че шофьорите са длъжни да имат в колата си комплект за проверка на съдържанието на алкохол в кръвта, липсата на такъв се наказва сериозно.

В Китай шофирането в нетрезво състояние се определя като углавно престъпление и се наказва с големи парични глоби и затвор, ако пък пиян шофьор е участник в ПТП с пострадали, то него го грози дори и смърт чрез разстрел.

За арабските страни няма да говорим, там се наказва самата употребата на алкохол без значение къде, как и от кого.

Как работи ванкеловият двигател? Защо да изберем газов инжекцион за своя автомобил?

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

1
Иван 07 Feb, 05:57ч.
За Германия специално има много изписани теми. Ето малко информация от адвокат: http://www.bg-anwalt.de/bg/%D1%88%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%B2_%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%BE_%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B2_%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F.html
Напиши коментар..
Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: