ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Как да помогнем на колата в студа

like0 unlike0
26 Jan 2014 Статии
9310
0
Как да помогнем на колата в студа

Зимата пак ни „изненада”! Но има проблеми, с които Голям Сечко ни засипа в минусовите температури.

Има „цяр” и за тях. Тези дни на мнозина возилата са били като от ледена приказка. И логично вратите на колите не се отварят. Но пък спреят WD-40(примерно) е идеален за ключалките. Предпазва ги против замръзване. За вратите е добре да се действа навреме. Почистете ги от мръсотия и третирайте със силиконов спрей, или дори обикновен течен глицерин или парафин. Така няма да се чудите как да влезете в купето.

Обаче тези хитрости често се забравят и обикновено централното заключване е блокирало, а патроните за ръчно отключване – замръзнали. Не се правете на джедаи, а третирайте тези възлови места със спрей, който включва етанол или етиленгликол. Обикновен денатуриран спирт, че и силна домашна ракия също върши работа. Просто се слагат в спринцовка и се пръска. Всякакви подгрявания със запалка водят до възможни аварии.

След като ледът е поотпуснал внимателно отворете вратата. Не я дърпайте рязко за ръчката, а хванете горния ъгъл. До половин минута портата зейва. Не е необходимо да влезете откъм шофьорското място. Просто трябва да намерите път към купето, за да запалите двигателя.

В такива ситуации и предното стъкло е порядъчно замръзнало. Не пипайте чистачките! Най-много да ги повредите. Проблемът се оправя с топъл въздух откъм двигателя. Или отново със спирт или някаква течност против лед. Такива има достатъчно.

Бензиновите двигатели имат система за впръскване на горивото и обикновено зимно време палят лесно и без затруднения, за разлика от карбураторните. Няма да изпадаме в подробности защо. Но ако имате мотор от втория вид размразете го с гореща вода, сипана на колектора под карбуратора. Там се загрява горивно-въздушната смеси шансът за успех е много добър. Само внимавайте да не предизвикате „късо”.

Иначе има спрейове за студен старт Starting Fluid, Motor Start, Blitz Start и пр., които са приложими при всякаква температура. Добавете аерозола във въздушния филтър и запалете. Етерът в тях гарантира старт на двигателя почти веднага, но само при изправна запалителна система и „читав” акумулатор.

Последният периодично трябва да се проверява дали не създава проблеми. За дизеловите коли е важно подгряващи свещи да са изрядни. Иначе и само 1 да бъде повредена, нямате шанс за запалване. Същото важи и за свещите при бензиновите автомобили, които е добре да се следят както и всичко останало в колата.

Ако акумулаторът не е първа младост, изключете всякакви консуматори. И опитайте да подкарате возилото. Естествено, най-добре е да не чакате залез слънце и всичко да замръзне. Използвайте светлото да свалите акумулатора, да го приберете на топло, а сутринта отново да го монтирате.

Така или иначе – запалили сте мотора. Не тръгвайте веднага, изчакайте колата да поработи на място – така се покачват течностите в отделните системи – масло, охлаждаща, спирачна и пр.

Зимно време ограничете ползването на ръчната спирачка до няколко минути. Особено при спрян двигател. Иначе жилото й често замръзва и ще трябва да правите чудеса, за да успеете да го освободите.

Е, това е.

Дано сме помогнали поне малко в тези студени дни.

И ако нещо Ви смущава, винаги търсете специалист!

Колко често и защо трябва да се сменят амортисьорите? Какво е това автомобилен борд-компютър?

Подобни

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Изборът на ЛЕД крушки за кола е важна част от поддръжката на всяко превозно средство. С правилния избор се подобрява видимостта по време на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: